A fost descoperită toxina din bacteriile intestinale care poate declanșa scleroza multiplă

Toxina care poate declanșa scleroza multiplă. Cercetătorii au încercat să identifice declanșatorii exacti ai sclerozei multiple.

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune debilitantă care, potrivit celor mai recente date statistice, afectează 2,8 milioane de oameni din întreaga lume, dintre care peste un milion se află în Europa.

Acum, un nou studiu a identificat o toxină din bacteriile intestinale care ar putea declanșa scleroza multiplă la persoanele care au o susceptibilitate genetică. 

Toxina din bacteriile intestinale care poate declanșa scleroza multiplă

Deși oamenii de știință cred că unele persoane au o susceptibilitate genetică la afecțiune care ar putea fi declanșată de factori de mediu, cauza exactă a bolii nu este cunoscută.

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare pentru Creier și Minte de la Weill Cornell Medicine au efectuat un nou studiu care a stabilit legătura dintre o toxină-epsilon produsă de o bacterie găsită în intestinul subțire și debutul și recidiva SM.

„Există multe mistere pentru SM. De ce unii oameni fac SM, iar alții nu, în ciuda geneticii similare sau identice? Ce explică caracterul episodic al recăderilor și remisiilor? Cum este vizat sistemul nervos central și de ce mielina în mod specific?”,  sunt câteva dintre întrebările la care au căutat răsunsuri autorii, prin dr. Timothy Vartanian, co-autor principal al noului studiu.

Descoperirile noii cercetări sugerează că microbiota intestinală a persoanelor, care suferă de SM, conține Clostridium perfringens, bacteria care produce toxina epsilon.

Epsilon deschide vasele de sânge din creier, permițând celulelor inflamatorii să acceseze sistemul nervos central, au spus cercetătorii.

Pe baza constatărilor, oamenii de știință sugerează că tratamentele care vizează toxina ar putea fi potențial utile ca terapii de modificare a bolii.

„Un tratament care neutralizează toxina epsilon poate opri noua activitate a bolii pacienților noștri, mult mai eficient decât modalitățile actuale de tratament care suprimă sau modulează sistemul imunitar”, a spus Vartanian, potrivit Medical News Today.

Ce este scleroza multiplă: cauze, simptome

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică care afectează sistemul nervos central și poate dezactiva creierul și măduva spinării.

Apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă teaca protectoare (mielina) care acoperă fibrele nervoase, provocând leziuni permanente sau deteriorare și ducând la probleme de comunicare între creier și restul corpului.

Afecțiunea afectează în general femeile mai mult decât bărbații și este de obicei diagnosticată între 20 și 40 de ani. SM afectează oamenii în mod diferit, în funcție de localizarea și severitatea leziunilor fibrelor nervoase.

Pentru unii pacienți, simptomele pot fi ușoare, în timp ce alții își pot pierde complet capacitatea de a merge.

Cele mai frecvente simptome includ:

  • lipsa de coordonare,
  • amorțeală,
  • slăbiciune,
  • pierderea parțială sau completă a vederii,
  • probleme cognitive,
  • mers instabil,
  • vorbire neclară,
  • vedere încețoșată.

Cel mai frecvent tip de scleroză multiplă este SM recidivantă-remisivă.

Persoanele afectate de această variantă clinică a bolii ar putea experimenta perioade de noi simptome care se dezvoltă pe parcursul zilelor sau săptămânilor urmate de perioade liniștite de remisie a bolii care pot dura luni sau chiar ani.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

7 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

7 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

8 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

8 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

9 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

9 ore ago

Citeste si: