Categories: Ştiri sănătate

A murit Gabi Luncă. Ca și Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu, artista era internată cu COVID-19

A murit Gabi Luncă. Ca și Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu, artista era internată cu COVID-19.

În mai puțin de opt zile,  au murit de COVID-19  trei dintre cei mai cunoscuți, mai apreciați și mai iubiți interpreți de muzică lăutărească. Este vorba de Cornelia Catanga, care a murit pe 26 martie, de Nelu Ploieșteanu care a plecat dintre noi în dimineața de 2 aprilie și de Gabi Luncă, care a murit în noaptea de 2 aprilie.

A murit Gabi Luncă. Artista era internată cu COVID-19

Gabi Luncă, îndrăgita cântăreață de muzică lăutărească, a decedat, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul din Ilfov, răpusă de COVID-19, vineri noaptea. În urmă cu câteva zile, fiica artistei a declarat la Antena 3 că două teste pentru coronavirus au ieşit pozitive, iar Gabi Luncă a avut nevoie de mască de oxigen, fără a fi intubată.

„Pacienta de 82 ani internată pe 13.03 în spitalul nostru și admisă în STI în 14.04 cu pneumonie SARS-CoV-2 formă severă, afectare pulmonară 90-100%, cu evoluție trenantă și necesar de ventilație mecanică inițial noninvazivă, ulterior intubată pentru ARDS pulmonar.

Ulterior a dezvoltat disfuncție multiplă de organ și a survenit decesul în data de 2.04 ora 20,50. S-au respectat toate protocolalele medicale, pacienta nu a prezentat infecții asosiate actului medical, secreția traheală a fost negativă la intubație. S-a ținut legătura cu familia și a fost informată permanent de starea pacientei”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean Ilfov.

Vestea morții marei artiste a fost dată chiar de una dintre fiicele sale, Rebeca Onoriu, pe pagina sa de Facebook.

„După 23 ani, din nou împreuna! Cântă împreună Celui pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă! O să ne revedem…”, este mesajul trist al fiicei sale, Rebeca.

În fotografia postată de Rebeca Onoriu, Gabi Luncă apare alături de soțul său, acordeonistul Ion Onoriu. Cei doi s-au căsătorit în 1964, iar Ion Onoriu a murit în urmă cu 23 de ani.

Din 1992, Gabi Luncă nu a mai cântat decât muzică religioasă

Artista s-a născut în 16 octombrie 1938, la Vărbilău, Prahova. Devine cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti. Încă de atunci, artista şi-a definit foarte clar genul muzical: muzica orăşenească lăutărească.

Doi ani mai târziu primeşte o telegramă din partea casei de discuri Electrecord, în care este invitată să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenţă a fost “Dă-mi drumul nevastă-n casă.”

În 1955, înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română. Aici a debutat cu melodia “Pe deasupra casei mele”, acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.

În 1959, este invitată de Ionel Budişteanu să înregistreze prima oară la Electrecord, printre care şi piesele “Am un pom în bătătură” şi “M-am jurat că nu mai beau”.

Realizează numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 1960-1965, colaborând cu importanţi şefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.

În 1964, se căsătoreşte cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârşitul carierei sunt realizate alături de formaţia lui Ion Onoriu. Orchestrei i se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache.

În 1980, are primul său concert în străinătate (Israel). Au urmat alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) şi cel din New York (1983).

În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo.

În 1992, alături de Ion Onoriu lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris şi Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu a mai cântat decât la slujbele Bisericii Penticostale din Bucureşti, retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească.

 

Recent Posts

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

16 minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

45 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

o oră ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică