Categories: Expertul zilei

Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici dezvăluie secretul longevității: E foarte simplu

Din cuprinsul articolului

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, în vârstă de 99 de ani, a dezvăluit cum reușește să se mențină sănătos și echilibrat în aceste vreme tulburi.

Constantin Bălăceanu Stolnici, om de știință, medic neurolog, profesor de neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos, are un stil de viață bine pus la punct și ne explică și nouă ce putem face pentru a trăi mai mult și mai bine. Potrivit spuselor sale,

„Eu am intrat în al 100-lea an al vieții mele. Deci am o foarte mare experiență. Aici, la biroul meu îmi fac cursurile mele, pot să fac examene, pot să particip la diferite congrese, pot să particip la diferite manifestări culturale.

Eu mă scol la 8:00 şi intru la muncă până pe la 10:30. Pe urmă fac o sistă de o oră şi lucrez cam până la 19:00-19:30. Pe urmă mă duc la cinematograf, cum spun eu. Mă uit la filme sau am vizite.

Academicianul a spus la un moment dat că în familia sa atât părinții, cât și bunicii si străbunicii domniei sale au fost longevivi, așa că are această genă fundamentală.

Secretul longevității

E foarte simplu. Părinții mei au fost longevivi, bunicii şi străbunicii mei au fost longevivi, așa că avem gena aceasta și ăsta este elementul fundamental.

Și al doilea este că prin educație am dus o viață care n-a forțat biologic.

„Nu am un regim de viaţă special. Am avut o viaţă regulată, am avut ore fixe de mâncare, nu am avut abuzuri de niciun fel, am respectat orele de odihnă, de distracţie, fără excese. Alcool nu am consumat decât sporadic, nu am fumat niciodată. În plus, am avut şi o anumită activitate fizică. Am fost un adept al sporturilor de masă, nu al sporturilor de performanţă. Am jucat fotbal şi rugby, am mers cu motocicleta, am mers călare, am jucat fotbal, volei, tenis. Eram foarte moderat, nu am făcut niciun fel de exces, n-am pierdut nopţile.

Iată că, la aproape 100 de ani, dacă sunt 10-20 de nopţi în care nu am dormit. Nici nopţile de Revelion nu le pierdeam, eu, de regulă, nu făceam Revelionul. Mi se dădea de Revelion să fac de gardă pentru că se ştia că mie nu îmi place să petrec noaptea. Preferam să fac gardă pentru că, făcând gardă, nu deranjam pe nimeni şi uşuram situaţia celui care trebuia să faca garda şi, în felul ăsta, putea şi el să se distreze”, a povestit Bălăceanu Stolnici în emisiunea Punctul culminant de la România TV.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

14 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică