Sari la conținut

Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici dezvăluie secretul longevității: E foarte simplu

academician
Sursa foto: arhivă doctorul zilei
Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a stins

Din cuprinsul articolului

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, în vârstă de 99 de ani, a dezvăluit cum reușește să se mențină sănătos și echilibrat în aceste vreme tulburi.

Constantin Bălăceanu Stolnici, om de știință, medic neurolog, profesor de neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos, are un stil de viață bine pus la punct și ne explică și nouă ce putem face pentru a trăi mai mult și mai bine. Potrivit spuselor sale,

„Eu am intrat în al 100-lea an al vieții mele. Deci am o foarte mare experiență. Aici, la biroul meu îmi fac cursurile mele, pot să fac examene, pot să particip la diferite congrese, pot să particip la diferite manifestări culturale.

Eu mă scol la 8:00 şi intru la muncă până pe la 10:30. Pe urmă fac o sistă de o oră şi lucrez cam până la 19:00-19:30. Pe urmă mă duc la cinematograf, cum spun eu. Mă uit la filme sau am vizite.

Academicianul a spus la un moment dat că în familia sa atât părinții, cât și bunicii si străbunicii domniei sale au fost longevivi, așa că are această genă fundamentală.

Secretul longevității

E foarte simplu. Părinții mei au fost longevivi, bunicii şi străbunicii mei au fost longevivi, așa că avem gena aceasta și ăsta este elementul fundamental.

Și al doilea este că prin educație am dus o viață care n-a forțat biologic.

„Nu am un regim de viaţă special. Am avut o viaţă regulată, am avut ore fixe de mâncare, nu am avut abuzuri de niciun fel, am respectat orele de odihnă, de distracţie, fără excese. Alcool nu am consumat decât sporadic, nu am fumat niciodată. În plus, am avut şi o anumită activitate fizică. Am fost un adept al sporturilor de masă, nu al sporturilor de performanţă. Am jucat fotbal şi rugby, am mers cu motocicleta, am mers călare, am jucat fotbal, volei, tenis. Eram foarte moderat, nu am făcut niciun fel de exces, n-am pierdut nopţile.

Iată că, la aproape 100 de ani, dacă sunt 10-20 de nopţi în care nu am dormit. Nici nopţile de Revelion nu le pierdeam, eu, de regulă, nu făceam Revelionul. Mi se dădea de Revelion să fac de gardă pentru că se ştia că mie nu îmi place să petrec noaptea. Preferam să fac gardă pentru că, făcând gardă, nu deranjam pe nimeni şi uşuram situaţia celui care trebuia să faca garda şi, în felul ăsta, putea şi el să se distreze”, a povestit Bălăceanu Stolnici în emisiunea Punctul culminant de la România TV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel