Categories: Ştiri sănătate

Această vitamină ieftină este legată de un risc mai mic de dezvoltare a cancerului de colon

Un studiu scris de oamenii de știință de la Societatea Americană a Cancerului, în colaborare cu Harvard, Școala de sănătate publică Chan, Institutul Național al Cancerului din SUA și alte peste 20 de centre și organizații medicale constată că concentrațiile mai mari de vitamina D sunt semnificativ asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal.

Acest studiu întărește dovezile, considerate anterior neconcludente.

Concentrațiile optime de vitamina D pentru prevenirea cancerului colorectal pot fi mai mari decât recomandările actuale ale Academiei Naționale de Medicină, care se bazează doar pe sănătatea oaselor. Studiul apare online în Jurnalul Institutului Național al Cancerului.

Vitamina D, cunoscută pentru rolul său în menținerea sănătății osoase, se presupune că scade riscul de cancer colorectal prin mai multe căi legate de creșterea și reglarea celulelor.

Rezultatele recente arata ca forma biologic-activa a vitaminei D, 1,25-dihidroxivitaminei D, nu se formeaza numai in rinichi, ci si in anumite tesuturi diferite. In aceste tesuturi, 1,25-dihidroxivitamina D regleaza local dezvoltarea celulara prin mecanisme autocrine / paracrine, prin legarea la receptorii nucleari specifici. Pe de o parte, acest lucru inhiba proliferarea celulelor, pe de alta parte induce maturarea celulelor. Studiile recente sugereaza ca aceste mecanisme impiedica carcinogeneza in numeroase tesuturi.

O serie de studii a confirmat deja legatura dintre deficitul de vitamina D si cancerul de colon, de prostata si de san: Aceste tipuri de cancer sunt intalnite semnificativ mai frecvent in zonele aflate la latitudini mai mari. In plus, studiile arata ca pe fondul unui nivel suficient de vitamina D (adica, principalul metabolit 25-hidroxi-vitamina D are o concentratie in sange de> 20 ng / ml) riscul de aparitie a diferitelor tipuri de cancer (cancer de colon, printre altele) este redus in mod semnificativ.

Faptul ca cele mai multe tesuturi ale corpului nu numai ca recunosc 1,25-dihidroxi-vitamina D prin receptorii proprii, dar au si capacitatea enzimatica de a o digera (din 25-hidroxi-vitamina D), sugereaza ca vitamina D este un hormon cheie cu efect protector chiar si in alte boli.

De exemplu, studiile au demonstrat legatura importanta intre deficitul vitaminei D si diabetul de tip I, scleroza multipla si artrita reumatoida. Se discuta chiar despre importanta centrala a 1,25-dihidroxi-vitaminei D pentru sistemul imunitar.

Rolul protector al vitaminei D se observa si in incetinirea proceselor de imbatranire, inclusiv in piele si impotriva daunelor legate de razele UV. Astfel, analogii de vitamina D reprezinta substante foarte promitatoare pentru utilizarea in „terapia anti-imbatranire”.

„Pentru a aborda neconcordanțele din studiile anterioare privind vitamina D și pentru a investiga asociațiile din subgrupurile populației, am analizat datele la nivel de participant, colectate înainte de diagnosticarea cancerului colorectal, din 17 cohorte prospective și am utilizat criterii standardizate în cadrul studiilor”, a spus Stephanie Smith-Warner, Dr., Epidemiolog la Harvard TH Școala de sănătate publică Chan și autor co-senior al articolului.

Analiza a inclus peste 5.700 de cazuri de cancer colorectal și 7.100 de controale din Statele Unite, Europa și Asia.

Un singur test, acceptat pe scară largă și un laborator au fost utilizate pentru noi măsurători ale vitaminei D și pentru calibrarea măsurătorilor existente de vitamina D.

„În trecut, diferențele substanțiale dintre teste au făcut dificilă integrarea datelor despre vitamina D din diferite studii”, a explicat Regina G. Ziegler, dr., Epidemiolog al Institutului Național al Cancerului și co-autor al articolului.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

9 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

10 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra