Această vitamină protejează împotriva atacului de cord

O vitamină are capacitatea de a proteja împotriva atacului de cord. Asta spune doctorul rus alergolog-imunolog Elena Grech. Ea adaugă că vitamina B6 este împărțită în trei forme principale: piridoxină, piridoxal și piridoxamină.

Pentru oameni, cel mai important este fosfatul de piridoxal – forma activă a nutrientului, care se formează în organism în timpul procesării substanțelor care intră în alimentație.

Vitamina B6 pentru a proteja inima

O altă funcție importantă a vitamina B6 este aceea de a controla nivelul de homocisteină. Aceasta este un intermediar al metabolismului altor aminoacizi: metionina și cisteina. În cantități mici, substanța nu reprezintă o amenințare pentru organism.

Problemele apar atunci când există prea mulți aminoacizi. Excesul de homocisteină în sânge, sau hiperhomocisteinemia, este deosebit de periculos pentru funcționarea sistemului cardiovascular.În special, crește probabilitatea apariției accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.

Funcția principală a vitaminei

Fosfat de piridoxal stimulează activitatea enzimelor digestive care descompun substanțele nutritive din alimente. În primul rând, acestea transformă proteinele în complexe de aminoacizi, fără de care funcționarea normală a oricărui sistem al organismului este imposibilă.

Acest nutrient contribuie, de asemenea, la metabolismul grăsimilor. Ajută organismul să absoarbă mai bine acizii grași nesaturați și promovează producția de acizi nucleici – compuși cu greutate moleculară mare ai ADN-ului și ARN-ului.

Aceste substanțe sunt purtătoare de informații genetice despre o persoană, reglează procesele de reînnoire celulară a organismului și încetinesc îmbătrânirea acestuia. Metabolismul carbohidraților nu se poate face fără vitamina B6.

De exemplu, fosfatul de piridoxal promovează formarea rezervelor de glicogen. Acest carbohidrat complex servește ca sursă de glucoză în perioadele de activitate fizică intensă sau în timpul restricțiilor alimentare severe.

Fosfatul de piridoxal este direct implicat în producerea de globule roșii. Această substanță stă la baza producerii acidului aminolevulinic, din care se formează apoi hemele – componente ale hemoglobinei, proteina care conține fier și care este responsabilă pentru transportul oxigenului către țesuturi și organe, scrie sursa.

Deși vitamina B6 afectează în primul rând producția de globule roșii, dacă este necesar, poate fi implicată și în producția altor celule sanguine – globulele albe.

Recent Posts

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

9 minute ago

Forumul Anual Brunel cu privire la economia și politicile din domeniul sănătății. Impactul consumului de zahăr și de tutun asupra sistemului medical grecesc

Dincolo de discursul intelectual, Forumul anual inaugural Brunel cu privire la economia și politicile din…

14 minute ago

OMS avertizează asupra unui virus mortal: Provoacă inflamație la nivelul ficatului

OMS avertizează asupra unui virus mortal! Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a transmis printr-un comunicat,…

39 de minute ago

Mare atenție, șoferi! Pedeapsă cu închisoarea dacă faceți această greșeală

Mare atenție, șoferi!  Proiect de lege înăsprit pentru șoferi. Pedepse mai mari pentru cetățenii prinși băuți…

o oră ago

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

2 ore ago

Pensia privată: Informatii ulile despre banii românilor de la bătrânețe

Sistemul de pensii private din România a fost introdus în 2008, odată cu crearea Pilonului…

2 ore ago

Citeste si: