Sari la conținut

Vitamina care lipsește atunci când nu reușești să dormi

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O persoană care nu consumă vitamine în mod regulat este expusă riscului ca organismul, în timp, să înceapă să reacționeze negativ la ele. Lipsa acestor nutrienți este denumită clinic avitaminoză, care provoacă, de exemplu, amețeli, dificultăți de respirație și, în cel mai rău caz, probleme cardiace.

Vitaminele sunt substanțe organice complexe de care corpul uman are nevoie pentru ca diferitele sale sisteme să funcționeze corect. Nutriționiștii și alți specialiști recomandă ca vitaminele să fie luate cu moderație pentru a le folosi cât mai bine. Un exces este cunoscut sub numele de hipervitaminoză.

Acești nutrienți importanți pentru organism se găsesc în alimente precum fructele, carnea slabă, legumele, ouăle, leguminoasele, produsele lactate naturale, nucile și cerealele integrale. În plus, unii sunt disponibili sub formă de tablete sau capsule.

Aceștia sunt împărțiți în continuare în două tipuri: liposolubile, care sunt stocate în ficat, și hidrosolubile, care nu sunt stocate în organism. Potrivit Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA, există 13 vitamine esențiale pentru organism. Acestea sunt:

  • Vitamina A.
  • Vitamina C.
  • Vitamina D.
  • Vitamina E.
  • Vitamina K.
  • Vitamina B1 (tiamină).
  • Vitamina B2 (riboflavină).
  • Vitamina B3 (niacina).
  • Vitamina B6 (piridoxină).
  • Folat (acid folic și B9).
  • Acid patogenic (B5).
  • Biotina (B7).

Vitaminele sunt substanțe organice complexe

„Vitaminele sunt substanțe organice complexe, biologic active, cu structură moleculară variabilă, care sunt necesare oamenilor în cantități mici – așa numiții micronutrienți. Majoritatea vitaminelor, cu excepția D, K, B1, B2 și a acidului folic, nu sunt sintetizate de către organism, iar dacă sunt, cantitățile sunt insuficiente; prin urmare, este necesar un aport extern al acestora. Această lucrare analizează caracteristicile vitaminelor și rolul pe care îl joacă în sănătatea umană”, explică site-ul El Sevier.

„Fiecare vitamină are o funcție unică și de neînlocuit în procesele metabolice ale organismului. Dacă una dintre ele lipsește, întregul organism are de suferit. În cazul în care alimentația este în mod regulat deficitară sau dacă se consumă mai puțin decât cantitatea recomandată, aportul de vitamine poate fi insuficient și pot apărea boli carențiale, care pot fi vindecate doar atunci când se consumă din nou vitamina în cauză. Astfel, carențele de vitamine rămân o problemă majoră de sănătate în țările în curs de dezvoltare”, adaugă portalul.

Vitamina care lipsește atunci când nu reușești să dormi

Este important de subliniat, în ceea ce privește carența de vitamine, că însăși absența uneia dintre aceste vitamine poate cauza probleme legate de somn. De fapt, îi împiedică pe oameni să adoarmă. Acesta este motivul pentru care trebuie consumată frecvent. Este vorba de vitamina B6.

„Grupul de vitamine B este unul mare. Cu toate acestea, aproape toate sunt implicate în reglarea sistemului nervos și, prin urmare, au anumite implicații asupra calității somnului. Mai exact, vitamina B6 este necesară pentru sinteza melatoninei, hormonul care, după cum știm cu toții, reglează ciclurile de somn și de veghe, asigurând o odihnă mai bună”, se arată pe site-ul Sleep Institute.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel