Categories: Ştiri sănătate

Administrarea zilnică a acestei vitamine scade riscul de mortalitate prin cancer

Cercetătorii de la Centrul German de Cercetare a Cancerului au descoperit că administrarea zilnică de vitamina D ar putea ajuta la reducerea riscului de deces prin cancer cu 12%.

În plus, cercetătorii au descoperit că persoanele cu vârste de +70 de ani  au beneficiat mai mult de pe urma administrării zilnice a vitaminei D decât persoanele mai tinere. Beneficiile au fost, de asemenea, mai mari la persoanele care au început să ia zilnic vitamina D preventiv înainte de a primi vreodată un diagnostic de cancer.

Acest studiu a fost publicat recent în revista Aging Research Reviews.

De ce avem nevoie de vitamina D?

Vitamina D este o vitamină esențială pentru sănătatea generală a unei persoane pentru că:

  • e esențială pentru absorbția calciului pentru oase puternice
  • asigură funcționarea corectă a sistemului imunitar
  • scade inflamația din organism
  • crește performanța mușchilor
  • menține un sistem nervos sănătos

Vitamina D poate fi obținută prin consumul de alimente bogate în vitamina D, prin administrarea unui supliment sau prin expunerea la razele ultraviolete ale soarelui.

Alimentele bogate în vitamina D includ:

  • anumite tipuri de fructe de mare, inclusiv somon și conserve de ton
  • gălbenușuri de ou
  • ficat de vită
  • ulei de ficat de cod
  • sucuri, produse lactate și non-lactate, fortificate cu vitamina D

Există două tipuri principale de vitamina D:

  1. Vitamina D2 se găsește mai ales în alimente și suplimente pe bază de plante
  2. Vitamina D3 este obținută în principal prin expunerea la soare și prin consumul anumitor alimente legate de carne

În prezent, aportul zilnic recomandat de vitamina D pentru majoritatea oamenilor este între 400 și 800 UI (10 până la 20 micrograme). Gama se referă în principal la vârstă, cu 400 UI recomandat pentru bebeluși mici și 800 UI pentru adulții cu vârsta de 71 de ani sau mai mult.

Semnele unei deficiențe de vitamina D includ:

  • oboseală
  • dureri osoase și/sau fragilitate
  • slăbiciune musculară, durere și/sau convulsii
  • rigiditatea articulațiilor
  • depresie
  • incapacitatea de a dormi bine

Vitamina D și riscul de cancer

Acesta nu este primul studiu care caută o corelație între vitamina D și cancer. Cercetătorii au examinat utilizarea vitaminei D pentru reducerea riscului de cancer și ca tratament.

Oamenii de știință au studiat și vitamina D ca măsură preventivă pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și cancerul de ficat. Cu toate acestea, rezultatele au fost mixte. De exemplu, o recenzie recentă a raportat că suplimentarea cu vitamina D la adulții cu niveluri sănătoase de vitamina D nu a prevenit cancerul și nici nu a oferit alte beneficii demonstrate pentru sănătate.

Potrivit dr. Ben Schöttker, epidemiolog și lider de grup de cercetare în cadrul Diviziei de Epidemiologie Clinică și Cercetare a Îmbătrânirii de la Centrul German de Cercetare a Cancerului și autor principal al acestui studiu, el și echipa sa au decis să studieze impactul vitaminei D asupra mortalității prin cancer. deoarece studiile anterioare au furnizat dovezi că mortalitatea prin cancer este unul dintre rezultatele sănătății care este probabil să arate un răspuns la suplimentarea cu vitamina D.

În plus, pentru acest studiu, Dr. Schöttker și echipa sa s-au concentrat în mod special pe vitamina D3.

„O revizuire sistematică anterioară și o meta-analiză nu au arătat niciun efect pentru vitamina D2 asupra mortalității prin cancer, ci un efect al vitaminei D3 asupra mortalității prin cancer”, a spus el pentru Medical News Today.

Luați vitamina D3 în fiecare zi

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele și constatările din 14 studii pentru un total de aproape 105.000 de participanți. Oamenii de știință au inclus doar studii în care participanții au fost desemnați aleatoriu să primească fie vitamina D3, fie un placebo.

După ce a analizat toate datele, echipa de cercetare a constatat că nu au apărut rezultate semnificative statistic până când nu a luat în considerare doza primită de fiecare participant la studiu.

Când participanților la studiu li s-au administrat intermitent doze foarte mari de vitamina D3, cercetătorii nu au descoperit niciun efect asupra mortalității prin cancer. Cu toate acestea, atunci când participanții au luat zilnic vitamina D3, echipa de cercetare a descoperit că și-au redus rata mortalității prin cancer cu 12%.

În plus, dr. Schöttker și echipa sa au descoperit că persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste care au luat zilnic vitamina D3 au beneficiat cel mai mult de pe urma terapiei.

„Cu cât îmbătrânești, cu atât riscul de cancer este mai mare”, a explicat dr. Schöttker.

„Astfel, acțiunile preventive împotriva mortalității prin cancer devin mai eficiente cu cât pacienții sunt mai în vârstă. Deoarece riscul de cancer începe deja să crească de la vârsta de 50 de ani, eu personal aș verifica deja pacienții pentru potențiale opțiuni de suplimentare cu vitamina D de la vârsta de 50 de ani și nu numai de la vârsta de 70 de ani”, a spus el pentru MNT.

În plus, efectul benefic a fost cel mai evident atunci când vitamina D3 a fost luată preventiv înainte ca un participant la studiu să primească vreodată un diagnostic de cancer.

„Acest lucru înseamnă că, practic, toată lumea în vârstă de 50 de ani și mai mult, inclusiv persoanele care nu au avut niciodată cancer, ar putea profita de pe urma suplimentelor cu vitamina D dacă sunt insuficiente.”
— Dr. Ben Schöttker

„Medicii nu pot ști cine ar putea dezvolta cancer mai târziu. Cu toate acestea, în Germania, riscul [de a dezvolta] cancer o dată în viață este foarte mare – 43% pentru femei și 51% pentru bărbați – și, prin urmare, șansa de a trata pe cineva care ar putea profita de pe urma acestui lucru în viitor este destul de mare. Bănuiesc că riscul pe parcursul vieții de a dezvolta cancer este comparabil în majoritatea celorlalte țări industrializate”, a adăugat dr. Schöttker.

Au existat limitări în studiile incluse care au făcut dificilă evaluarea impactului real al suplimentelor cu vitamina D asupra mortalității prin cancer.

De exemplu, cele mai multe dintre studiile incluse nu au testat nivelurile de vitamina D la începutul studiilor, așa că nu este clar câți dintre participanți aveau deficit de vitamina D. În plus, în timp ce toți participanții au fost alocați fie la vitamina D3, fie la un placebo, majoritatea studiilor le-au permis participanților din grupul placebo să se automediceze cu suplimente de vitamina D.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

31 de minute ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

o oră ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

2 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

2 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

3 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

3 ore ago

Citeste si: