Categories: Stil de viaţă

Ai probleme cu ficatul și vrei să mănânci mandarine? Un endocrinolog dezvăluie câte poți mânca zilnic

Ai probleme cu ficatul, ai diabet de tip 2 sau obezitate și vrei să mănânci mandarine? Un medic endocrinolog spune exact câte mandarine poți mânca zilnic.

Mandarinele sunt unele dintre cele mai consumate fructe în această perioadă. Sunt gustoase, iar medicii recomandă să se consume zilnic, dar o anumită cantitate, nu mai mult. Ce se poate întâmpla? Potrivit doctorului Lazurenko, dacă o persoană abuzează de acest fruct, riscă să se îngrașă și să facă o criză de ficat.

Riscurile consumului de mandarine

„Aceste fructe delicioase conțin carbohidrați rapizi care cresc imediat și semnificativ nivelul zahărului din sânge. Dacă consumi mai mult decât poate absorbi corpul tău, excesul este stocat atât în ​​celulele adipoase, cât și în ficat. Acest lucru poate provoca boli ale ficatului gras. Mai simplu spus, ficat gras”, spune dr. Natalia Lazurenko.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Endocrinolog: consumăm un produs care este deja lipsit de fibre, și obținem glucoză și fructoză

„Oamenii care fac sport sau au activitate fizică regulată pot mânca 300 de grame de mandarine decojite. Organismul va fi capabil să proceseze această cantitate de carbohidrați din fructe și să nu le depoziteze prea mult pentru mai târziu”, mai spune expertul.

Cu toate acestea, persoanele care suferă de diabet de tip 2 sau de obezitate sunt sfătuite să se limiteze la o mandarină pe zi sau să evite cu totul acest fruct.

Dr. Lazurenko adaugă că citricele în sine ar trebui consumate, nu sucuri, smoothie-uri sau proaspete din ele. Expertul avertizează că sucurile de fructe pot dăuna sănătății.

„Se pare că consumăm un produs care este deja lipsit de fibre, și obținem glucoză și fructoză pură. Sunt monozaharide care se absorb foarte repede. Folosirea lor iresponsabilă poate duce la gastrită, diabet și obezitate”, spune medicul endocrinolog.

Conținutul caloric al mandarinei este de 33 kcal la 100 de grame de produs. Aceste fructe conțin pectină, acid citric, vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, K, PP, precum și minerale necesare organismului – potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor și sodiu, zahăr și fibre alimentare.

Fructele nu acumulează nitrați, motiv pentru care sunt potrivite pentru alimentația dietetică și medicinală. Fructele sunt o puternică „bombă cu vitamine” care poate reface vitaminele pierdute în perioada toamnă-iarnă, acționează ca un agent antiinflamator și antipiretic. Fitoncidele, în care mandarinele sunt bogate, au un efect antimicrobian.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

3 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

4 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

5 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

5 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

6 ore ago

Citeste si: