Sari la conținut

Ai probleme cu ficatul și vrei să mănânci mandarine? Un endocrinolog dezvăluie câte poți mânca zilnic

beneficii mandarine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Câte mandarine poti manca zilnic

Ai probleme cu ficatul, ai diabet de tip 2 sau obezitate și vrei să mănânci mandarine? Un medic endocrinolog spune exact câte mandarine poți mânca zilnic.

Mandarinele sunt unele dintre cele mai consumate fructe în această perioadă. Sunt gustoase, iar medicii recomandă să se consume zilnic, dar o anumită cantitate, nu mai mult. Ce se poate întâmpla? Potrivit doctorului Lazurenko, dacă o persoană abuzează de acest fruct, riscă să se îngrașă și să facă o criză de ficat.

Riscurile consumului de mandarine

„Aceste fructe delicioase conțin carbohidrați rapizi care cresc imediat și semnificativ nivelul zahărului din sânge. Dacă consumi mai mult decât poate absorbi corpul tău, excesul este stocat atât în ​​celulele adipoase, cât și în ficat. Acest lucru poate provoca boli ale ficatului gras. Mai simplu spus, ficat gras”, spune dr. Natalia Lazurenko.

mandarine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Endocrinolog: consumăm un produs care este deja lipsit de fibre, și obținem glucoză și fructoză

„Oamenii care fac sport sau au activitate fizică regulată pot mânca 300 de grame de mandarine decojite. Organismul va fi capabil să proceseze această cantitate de carbohidrați din fructe și să nu le depoziteze prea mult pentru mai târziu”, mai spune expertul.

Cu toate acestea, persoanele care suferă de diabet de tip 2 sau de obezitate sunt sfătuite să se limiteze la o mandarină pe zi sau să evite cu totul acest fruct.

Dr. Lazurenko adaugă că citricele în sine ar trebui consumate, nu sucuri, smoothie-uri sau proaspete din ele. Expertul avertizează că sucurile de fructe pot dăuna sănătății.

„Se pare că consumăm un produs care este deja lipsit de fibre, și obținem glucoză și fructoză pură. Sunt monozaharide care se absorb foarte repede. Folosirea lor iresponsabilă poate duce la gastrită, diabet și obezitate”, spune medicul endocrinolog.

Conținutul caloric al mandarinei este de 33 kcal la 100 de grame de produs. Aceste fructe conțin pectină, acid citric, vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, K, PP, precum și minerale necesare organismului – potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor și sodiu, zahăr și fibre alimentare.

Fructele nu acumulează nitrați, motiv pentru care sunt potrivite pentru alimentația dietetică și medicinală. Fructele sunt o puternică „bombă cu vitamine” care poate reface vitaminele pierdute în perioada toamnă-iarnă, acționează ca un agent antiinflamator și antipiretic. Fitoncidele, în care mandarinele sunt bogate, au un efect antimicrobian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel