Categories: Ştiri sănătate

Alexandru Rafila, îngrijorat: „Ne-am dorit să avem mai multe infecţii…”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, afitmă că infecțiile asociate asistenței medicale sunt încă subraportate în România.  Ministrul a arătat că rezistența la antimicrobiene este un fenomen care presupune o abordare multisectorială.

Alexandru Rafila, îngrijorat: „Ne-am dorit să avem mai multe infecţii…”

Prezent la o conferință dedicată gestionării consumului de antibiotice, Alexandru Rafila a explicat că prescrierea corectă a antibioticelor în spitale întârzie apariția infecțiilor nosocomiale.

Rafila, îngrijorat de consumul mare de antibiotice: „Utilizăm antibiotice care nu ar trebui utilizate”

„Încă infecţiile asociate asistenței medicale sunt subraportate în România. Ne apropiem de 1% din proporția de pacienți externați, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene, nu pentru că ne-am dorit să avem mai multe infecţii. Dar ne dorim să ştim realitatea şi să încercăm infecţiile măcar invazive, bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele românești și lucrul acesta are o influenţă foarte bună asupra mortalității şi România să poată să atingă cel puțin câteva ţinte.”, afirmă ministrul.

Autoritățile vor reducerea consumului de antibiotice

„Una dintre ţinte este cea legată de reducerea consumului de antibiotice şi schimbarea structurii consumului de antibiotice, pentru că utilizăm de multe ori antibiotice care nu ar trebui utilizate, antibiotice de primă intenție, de asemenea să ajungem cu spitalele România să putem să facem un diagnostic microbiologic de bună calitate”, a declarat Alexandru Rafila.

Administrarea corectă a antibioticelor a fost discutată în cadrul unui proiect realizat de Institutul „Matei Balș” cu fonduri europene și care va continua în cinci spitale pilot din întreaga țară, potrivit RRA.

Recent, Alexandru Rafila a vorbit despre ridicarea restricțiilor.

”În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai marte parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țări care au un grad de acoperire mare vaccinală, dar lucrul care este important atunci când se ia această decizie de ridicare a restricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte, dacă vreți, o infecție banală.

Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse și o să vedeți la sfârșitul acestei prezentări că sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate, s-a ajuns la o situație care permite acest lucru și ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

32 de secunde ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

30 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică