Categories: Ştiri sănătate

Alexandru Rafila: Vaccinarea reprezintă un drept și nu o obligație

Acoperirea vaccinală în România a scăzut în ultimii 12 ani de la 90 la 80%. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că vaccinarea este un drept, nu o obligaţie, iar strategia adoptată recent de guvern este informarea corectă a publicului. El a explicat în plenul Senatului că rata de vaccinare a României a scăzut de la 90% la 80% în ultimii 12 ani.

La solicitarea grupului AUR, ministrul Rafila a adus clarificări și în privința Planului Național de Combatere a Cancerului.

Strategia națională de vaccinare are alte scopuri

Senatorii AUR au atras atenția că Ministerul Sănătății întârzie implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului și a pierdut fondurile europene nerambursabile necesare construirii și renovării de unități medicale. Pe de altă parte, AUR susține că Strategia națională de vaccinare are alte scopuri decât cele anunțate de autorități.

Senator: guvernul PSD-PNL pregătește terenul pentru vaccinarea obligatorie

În această strategie, potrivit senatorului Claudiu Târziu, „guvernul PSD-PNL pregătește terenul pentru vaccinarea obligatorie. Vrem să preîntâmpinăm orice fel de abuz, orice fel de măsură luată împotriva românilor de către un guvern care este pus să-i conducă destinele, nu să îl conducă la groapă”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, respinge acuzațiile și spune că strategia se referă la dreptul oamenilor din România de a fi corect informați în privința vaccinării, aceasta nefiind obligatorie.

„Dreptul fiecărui cetățean, în ceea ce privește opțiunea sa, este respectat. Sigur, noi suntem responsabili să-i informăm corect, prin intermediul profesioniștilor din sistemul de sănătate, și opțiunea sigur că este a cetățeanului și a părintelui”, a declarat Alexandru Rafila.

În privința Planului Național de Combatere a Cancerului, ministrul Alexandru Rafila a precizat că acesta este actualizat permanent pentru că apar medicamente și proceduri noi, adăugând că a fost înființat un Registru Național al Bolnavilor de Cancer. Pe de altă parte, el a dat asigurări că toate cele 27 de obiective medicale incluse inițial pe lista aprobată de Guvern vor fi construite, potrivit RRA.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

30 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

59 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică