Sari la conținut

Alexandru Rafila: Vaccinarea reprezintă un drept și nu o obligație

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Acoperirea vaccinală în România a scăzut în ultimii 12 ani de la 90 la 80%. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că vaccinarea este un drept, nu o obligaţie, iar strategia adoptată recent de guvern este informarea corectă a publicului. El a explicat în plenul Senatului că rata de vaccinare a României a scăzut de la 90% la 80% în ultimii 12 ani.

La solicitarea grupului AUR, ministrul Rafila a adus clarificări și în privința Planului Național de Combatere a Cancerului.

Strategia națională de vaccinare are alte scopuri

Senatorii AUR au atras atenția că Ministerul Sănătății întârzie implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului și a pierdut fondurile europene nerambursabile necesare construirii și renovării de unități medicale. Pe de altă parte, AUR susține că Strategia națională de vaccinare are alte scopuri decât cele anunțate de autorități.

Senator: guvernul PSD-PNL pregătește terenul pentru vaccinarea obligatorie

În această strategie, potrivit senatorului Claudiu Târziu, „guvernul PSD-PNL pregătește terenul pentru vaccinarea obligatorie. Vrem să preîntâmpinăm orice fel de abuz, orice fel de măsură luată împotriva românilor de către un guvern care este pus să-i conducă destinele, nu să îl conducă la groapă”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, respinge acuzațiile și spune că strategia se referă la dreptul oamenilor din România de a fi corect informați în privința vaccinării, aceasta nefiind obligatorie.

„Dreptul fiecărui cetățean, în ceea ce privește opțiunea sa, este respectat. Sigur, noi suntem responsabili să-i informăm corect, prin intermediul profesioniștilor din sistemul de sănătate, și opțiunea sigur că este a cetățeanului și a părintelui”, a declarat Alexandru Rafila.

În privința Planului Național de Combatere a Cancerului, ministrul Alexandru Rafila a precizat că acesta este actualizat permanent pentru că apar medicamente și proceduri noi, adăugând că a fost înființat un Registru Național al Bolnavilor de Cancer. Pe de altă parte, el a dat asigurări că toate cele 27 de obiective medicale incluse inițial pe lista aprobată de Guvern vor fi construite, potrivit RRA.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: