Alimentele gătite în ACEST mod pot fi canceroase. Iată de ce

Alimentele gătite în ACEST mod pot fi canceroase. Un nou studiu a descoperit că alimentele gătite la temperatură ridicată pot avea proprietăți cancerigene.

Rezultatele cercetărilor efectuate de Institutul Național al Cancerului au descoperit că gătitul la temperaturi ridicate interferează cu ADN-ul alimentelor și este asociat cu un risc crescut de apariție a diferitelor forme de cancer.

Când o persoană consumă orice aliment, ADN-ul acestuia este și el ingerat. În timpul gătirii la căldură mare, se formează molecule mici, care interacționează cu ADN-ul sănătos al unei persoane atunci când sunt ingerate. Oamenii de știință au confirmat că moleculele mici induse de căldură sunt cancerigene; cu toate acestea, dacă căldura dăunează ADN-ului alimentelor a fost încă un punct de ipoteză.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, în colaborare cu Institutul Național de Standarde și Tehnologie, Universitatea din Maryland și Universitatea de Stat din Colorado, au analizat modul în care gătitul la căldură ridicată provoacă daune ADN-ului alimentelor, care se extinde la ADN-ul consumatorului la consum.

Alimentele gătite în ACEST mod pot fi canceroase. Iată de ce

Ca parte a cercetării, oamenii de știință au gătit carne de porc, carne de vită și cartofi în două moduri diferite. Fie le-au fiert în apă fierbinte timp de 15 minute la 100 de grade Celsius, fie le-au prăjit într-un cuptor foarte încins timp de 20 de minute la 220 de grade Celsius. Apoi, au examinat ADN-ul alimentelor și au descoperit că toate produsele aveau unele daune la ADN-ul lor atunci când au fost gătite, mai ales la temperaturi foarte ridicate.

Descoperirile au fost alarmante. Deteriorarea ADN-ului care a fost găsită poate fi dăunătoare genelor noastre și are potențialul de a provoca modificări în ele. Aceste modificări ar putea face ca celulele din corpul nostru să înceapă să se înmulțească prea mult și fără control, la fel ca ceea ce se întâmplă în cancer, conform Health News.

Cercetătorii au efectuat experimente în care au expus celulele crescute în laborator și au hrănit șoarecii cu alimente care conțineau ADN deteriorat de căldură. Ei au descoperit că celulele au absorbit ADN-ul deteriorat, ducând la deteriorarea ADN-ului în interiorul celulelor. În mod similar, șoarecii au arătat leziuni ale ADN-ului în celulele care căptușesc intestinul lor subțire după consumarea alimentelor.

Deși este incert dacă gătitul la temperatură ridicată afectează ADN-ul uman în același mod, aceste descoperiri indică o cale potențială prin care gătitul la temperaturi ridicate poate contribui la riscuri genetice.

Echipa se bazează pe mai multe cercetări viitoare pentru a înțelege mai bine cum se produce deteriorarea termică și modul în care diferitele metode de gătit pot modifica șansele.

„Studiul nostru ridică o mulțime de întrebări cu privire la un risc cronic pentru sănătate complet neexplorat, dar posibil substanțial, de la consumul de alimente care sunt la grătar, prăjite sau altfel preparate la căldură mare”, a spus autorul studiului, Eric Kool, într-un comunicat de presă de la Stanford.

„Am arătat că gătitul poate deteriora ADN-ul din alimente și am descoperit că consumul acestui ADN poate fi o sursă de risc genetic”, explică Kool. „Pe baza acestor descoperiri, ne-ar putea schimba cu adevărat percepțiile despre prepararea alimentelor și alegerile alimentare”.

Recent Posts

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

29 de minute ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

59 de minute ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

2 ore ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

2 ore ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

3 ore ago

Citeste si: