Sari la conținut

Preparate la grătar: Ce trebuie să faci pentru a reduce substanțele cancerigene când temperatura este ridicată?

metoda de gatire a cărnii
Sursa foto: Pexels
cum iese carnea frageda

Preparate la grătar. Fumul provenit din arderea lemnului elibereaza hidrocarburi aromatice policiclice care se depun pe produsele alimentare și le patrund putin cate putin. Unul dintre acesti compusi, benzoapirena, a fost clasificat de Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului ca declanșator de cancer.

Pentru că a început sezonul grătarelor. Și cu toții suntem îngrijorați cu privire la substanțele cancerigene care se pot forma în timpul grătarului la temperaturi ridicate, după cum susțin mai multe studii.

Marinarea cărnii cu condimente bogate în antioxidanți poate ajuta la prevenirea formării acestor substanțe cancerigene. Alte strategii includ gătitul normal al cărnii pentru a limita timpul petrecut la temperaturi ridicate sau alegerea legumelor.

Cum să reduceți substanțele cancerigene atunci când faceți un grătar

Cercetări anterioare au arătat că marinarea cărnii înainte de grătar ar putea reduce anumiți agenți cancerigeni cu aproape 90%, iar acest sfat a reapărut recent pe rețelele de socializare.

Reacția care duce la formarea maladiei are loc doar în primii 3-4 mm de pe suprafața cărnii, potrivit lui J. Scott Smith, PhD, președintele programului de studii superioare de științe alimentare de la Universitatea de Stat din Kansas, care a realizat cercetarea.

„Adăugarea unei marinade de suprafață care conține antioxidanți poate inhiba dramatic reacțiile ,” a declarat Smith pentru Verywell.

Antioxidanții protejează celulele și pot fi găsiți în fructe de pădure, citrice și condimente. Unii cercetători recomandă marinarea cărnii cu suc de lămâie, busuioc sau mentă înainte de a o pune la grătar.

Cu toate acestea, nu s-a dovedit că o simplă marinată poate elimina toate riscurile de cancer asociate cu grătarul.

Deși carnea marinată nu va reduce toate riscurile de cancer, este indicat ca preparatul să stea  30 de minute în baiț înainte de a o pune la grătar. Poate reduce riscul de formare a substanțelor cancerigene.

Cel mai bine este să adăugați sosurile la sfârșitul gătitului pentru a reduce șansele de ardere.

Atunci când gătiți carnea, păsările de curte și peștele la temperaturi foarte ridicate, se formează HCA-uri. Acești compuși pot deteriora ADN-ul în moduri care cresc șansele de a dezvolta cancer”, a spus el.

Legume

O altă modalitate de a reduce consumul de carcinogen este să planificați un grătar doar cu legume, care nu formează HCA atunci când sunt prăjite.

Alegeți carnea de pasăre sau peștele

Proteinele animale sunt capabile să producă acești compuși. Dar păsările de curte și peștele, prin natura lor, produc mai puțini dintre acești compuși cancerigeni decât carnea de vită, de porc și de miel.

Cuptor cu microunde

Încălziți mai întâi carnea la microunde, astfel încât să nu trebuiască să petreceți atât de mult timp pe grătar.

Asigurați-vă doar că puteți muta carnea pe grătar imediat, deoarece răcirea cărnii pe jumătate gătite ar putea provoca dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate duce la intoxicații alimentare.

Dacă doriți să săriți peste etapa obișnuită de gătire, puteți, de asemenea, să înfășurați carnea în folie de aluminiu pentru a reduce expunerea acesteia la flăcările deschise, potrivit lui Doerfler.

Este posibil să faceți grătar, dar ceea ce nu doriți este contactul direct al flăcării cu carnea.

Încercați o temperatură mai scăzută

Reducerea temperaturii grătarului poate fi de asemenea de ajutor, așa că planificați ca mâncarea să dureze ceva mai mult timp pentru a fi gătită.

Cercetări anterioare au sugerat că scăderea temperaturii tigăii atunci când gătiți carnea ar putea reduce formarea HCA-urilor. Deși această constatare nu este direct legată de grătar, ar putea însemna că gătitul cărnii la temperaturi mai scăzute poate reduce dezvoltarea unui carcinogen.

Întoarcerea frecventă a cărnii poate reduce, de asemenea, carbonizarea și poate preveni formarea de agenți cancerigeni.

Nu există un timp prestabilit pentru răsturnarea cărnii, dar cel mai bine este să supravegheați grătarul și să întoarceți mâncarea de câteva ori în timpul procesului de gătire.

Deși grătarul poate părea nesănătos, cercetătorii încă nu știu cât de des ar trebui să frigeți la grătar pentru a vă face griji cu privire la consumul unui carcinogen, potrivit Pro News.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel