Alimentele şi băuturile pe care aproape toţi le consumăm cresc riscul de cancer colorectal

Cancerul colorectal este al treilea tip de cancer ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei. Acesta definește o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormală care cresc și se multiplică rapid, formând tumori.

Una dintre cuazele apariţiei acestui tip de cancer este alimentaţia nesănătoasă. ,,Dintre toate tipurile de cancer, cel colorectal este cel mai influenţat de alimentaţie. În comparaţie cu fumatul, dieta nu este un factor de risc major, însă are rol important”, spune dr. Katharina Nimptsch.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Edinburg cele mai nocive sunt hamburgerii, chips-urile, produsele de patiserie şi băuturile răcoritoare acidulate.

Concluzia se bazează pe rezultatele unui studiu pe un eşantion de aproximativ 5.000 de persoane, dintre care aproape jumătate bolnavi de cancer colorectal.

În urma completării unor chestionare special concepute, care au inclus întrebări despre regimul alimentar, stilul de viaţă şi frecvenţa cu care se practică exerciţiile fizice, cercetătorii scoţieni au conchis că fumatul, alimentele bogate în grăsimi, de tip fast-food şi istoricul familial sunt cei mai importanţi factori de risc în apariţia cancerului colorectal.

În schimb, o dietă bazată pe legume, fructe, cereale integrale şi peşte poate scădea semnificativ şansele de apariţie a acestei boli crunte.

 

Recent Posts

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

8 minute ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

39 de minute ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

o oră ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

2 ore ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

3 ore ago

Citeste si: