Alimentul de sezon care întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifiere şi are efect antiviral

Alimentul care întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifiere şi are efect antiviral. Bogată în carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Este cunoscută ca remediu din vechime, unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru o sănătate de fier.

Alimentul de sezon care întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifiere şi are efect antiviral

Leurda sau „usturoiul sălbatic” se poate folosi în scop culinar şi terapeutic. Planta are vitamine, săruri minerale şi proteine, iar datorită lor are numeroase virtuți terapeutice fiind de un real ajutor în lupta cu bolile şi un tonic natural dinamic.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium.

Leurda distruge agenţii patogeni ai tubului digestiv

”Este foarte harnică, practic când a dat colţul ierbii leurda este deja mare. Creşte din abundenţă în pădure, fiind o plantă endemică, ce se diseminează singură în flora spontană. Leurda este bogată în vitamine, în substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv; practic este un dezinfectant al organismului. Usturimea provine de la aceeaşi substanţă pe care o găsim la usturoi. Atenţie, ea devine iute când îmbătrâneşte”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.

Leurda este indicată în hipertensiune

Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scade nivelul colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinal, afecţiuni ale plămânilor, gripă sa cefalee.

În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.

„Trebuie mare atenţie când o culegem, pentru că frunza este foarte asemănătoare cu cea de mărgăritar, care este toxică. Le diferenţiem prin izul de usturoi al leurdei şi frunza mai lucioasă a mărăgăritarului”, spune Costel Vânătoru.

Recent Posts

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

30 de minute ago

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

60 de minute ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

2 ore ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

2 ore ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

3 ore ago

Citeste si: