luni, mai 16, 2022

Alimentul care întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifiere şi are efect antiviral. Bogată în carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Este cunoscută ca remediu din vechime, unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru o sănătate de fier.

Te-ar mai interesa: Două senzații corporale care indică un nivel ridic...

Alimentul de sezon care întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifiere şi are efect antiviral

Leurda sau „usturoiul sălbatic” se poate folosi în scop culinar şi terapeutic. Planta are vitamine, săruri minerale şi proteine, iar datorită lor are numeroase virtuți terapeutice fiind de un real ajutor în lupta cu bolile şi un tonic natural dinamic.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium.

Leurda distruge agenţii patogeni ai tubului digestiv

”Este foarte harnică, practic când a dat colţul ierbii leurda este deja mare. Creşte din abundenţă în pădure, fiind o plantă endemică, ce se diseminează singură în flora spontană. Leurda este bogată în vitamine, în substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv; practic este un dezinfectant al organismului. Usturimea provine de la aceeaşi substanţă pe care o găsim la usturoi. Atenţie, ea devine iute când îmbătrâneşte”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Te-ar mai interesa: Putin este bolnav sau trebuie să credem că este? S...

Are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.

Leurda este indicată în hipertensiune

Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scade nivelul colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinal, afecţiuni ale plămânilor, gripă sa cefalee.

Te-ar mai interesa: „Nu mi-am putut înghiți saliva”. Semne și simptome...

În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.

„Trebuie mare atenţie când o culegem, pentru că frunza este foarte asemănătoare cu cea de mărgăritar, care este toxică. Le diferenţiem prin izul de usturoi al leurdei şi frunza mai lucioasă a mărăgăritarului”, spune Costel Vânătoru.

Te-ar mai interesa: Colesterol ridicat: poți mirosi asta? Trei simptom...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private