Amețeală, dureri de cap și greață? Ce anunță aceste simptome

Amețeala este un termen folosit pentru a descrie o gamă largă de senzații, cum ar fi amețeli, slăbiciune sau instabilitate.

Amețeala care creează falsa senzație că tu sau împrejurimile vă învârtiți sau vă mișcați este cunoscută sub numele de „vertij”.

Amețeala este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care adulții vizitează medicul. Amețelile frecvente sau amețelile constante vă pot afecta foarte mult viața. Dar amețelile sunt rareori un semn al unei tulburări care pune viața în pericol.

Tratamentul amețelii depinde de cauză și simptome. De obicei este eficient, dar problema poate reveni.

Simptome

Persoanele care suferă de amețeli o pot descrie ca oricare dintre o serie de senzații, cum ar fi:

  • Un fals sentiment de mișcare sau de învârtire (vertij)
  • Amețeli sau senzație de leșin
  • Instabilitate sau pierderea echilibrului
  • Senzație de plutire în aer, amețit sau cu capul greu

Aceste senzații pot fi declanșate sau agravate prin mers, ridicarea în picioare sau mișcarea capului. Amețelile pot fi însoțite de greață sau pot fi atât de bruște sau intense încât trebuie să stați sau să vă întindeți. Poate dura câteva secunde sau zile și se poate repeta.

Când ar trebui să mergeți medic

În general, ar trebui să vă consultați medicul dacă aveți amețeli sau vertij recurente, bruște sau severe, fără un motiv aparent și pentru o perioadă lungă de timp.

Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți amețeli noi, severe sau vertij, împreună cu oricare dintre aceste simptome:

  • Cefalee bruscă și severă
  • Dureri în piept
  • Respiratie dificila
  • Amorțeală sau paralizie la nivelul brațelor sau picioarelor
  • Leșin
  • Vedere dubla
  • Tahicardie sau aritmie
  • Confuzie sau dificultate de vorbire
  • Poticnire sau dificultate la mers
  • vărsături continue
  • convulsii
  • Schimbare bruscă a auzului
  • Amorțeală sau slăbiciune facială

Cauze

Urechea internă

Amețelile pot avea multe cauze posibile, inclusiv tulburări ale urechii interne, rău de mișcare și efecte ale medicamentelor. Uneori, acestea sunt cauzate de o afecțiune subiacentă, cum ar fi circulația deficitară, infecția sau rănirea.

Cum te simți în legătură cu amețelile și factorii declanșatori sunt indicii despre posibilele cauze. Cât timp durează amețeala și orice alte simptome pe care le aveți vă pot ajuta, de asemenea, la identificarea cauzei, scrie MayoClinic.

Probleme ale urechii interne care cauzează amețeli (vertij)

Simțul echilibrului depinde de intrarea combinată a diferitelor părți ale sistemului tău senzorial. Acestea includ:

  • Ochii, care te ajută să stabilești unde se află corpul tău în spațiu și cum se mișcă.
  • Nervi senzoriali, care trimit mesaje către creier despre mișcările și pozițiile corpului.
  • Urechea internă, care găzduiește senzori care ajută la detectarea gravitației și a mișcării înainte și înapoi

Vertijul este senzația falsă că împrejurimile se rotesc sau se mișcă. În cazul tulburărilor urechii interne, creierul primește semnale de la urechea internă care nu sunt în concordanță cu ceea ce primesc ochii și nervii senzoriali.

Vertijul este ceea ce apare pe măsură ce creierul lucrează pentru a rezolva dezorientarea.

Vertij pozițional paroxistic benign. Această tulburare provoacă o senzație puternică și scurtă, dar falsă, că vă întoarceți sau vă mișcați.

Aceste episoade sunt declanșate de o schimbare rapidă a mișcării capului, cum ar fi atunci când vă ridicați în picioare sau când experimentați o lovitură în cap. Vertijul pozițional paroxistic benign este cea mai frecventă cauză a vertijului.

Infecţie. O infecție virală a nervului vestibular, numită nevrita vestibulară, poate provoca vertij sever și constant. Dacă aveți și pierderea bruscă a auzului, este posibil să aveți labirintită.

Boala Meniere. Această boală implică acumularea excesivă de lichid în urechea internă. Se caracterizează prin episoade bruște de vertij care durează câteva ore. De asemenea, puteți experimenta pierderea auzului fluctuantă, țiuit în ureche și senzația de ureche înfundată.

Migrenă. Persoanele care suferă de migrene pot avea episoade de vertij sau alte tipuri de amețeli, chiar și atunci când nu au o durere de cap severă. Astfel de episoade de vertij pot dura minute sau ore și pot fi asociate cu dureri de cap și sensibilitate la lumină și zgomot.

Probleme de circulație care provoacă amețeli

Este posibil să vă simțiți amețit, slăbit sau dezechilibrat dacă inima nu pompează suficient sânge în creier. Cauzele includ următoarele:

  • Scăderi ale tensiunii arteriale. O scădere bruscă a tensiunii arteriale sistolice, un număr mai mare în măsurarea tensiunii arteriale, poate provoca o scurtă amețeală sau o senzație de slăbiciune. Se poate întâmpla după ce stai jos și te ridici prea repede. Această tulburare se mai numește și hipotensiune ortostatică.
  • Circulație slabă a sângelui. Anumite tulburări precum cardiomiopatia, atacul de cord, aritmia cardiacă și atacul ischemic tranzitoriu pot provoca amețeli. De asemenea, o scădere a volumului sanguin poate provoca un flux sanguin inadecvat către creier sau urechea internă.

Alte cauze ale amețelii

  • Afecțiuni neurologice. Unele tulburări neurologice, de exemplu boala Parkinson și scleroza multiplă, pot duce la o pierdere progresivă a echilibrului.
  • Medicamente. Amețelile pot fi un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi medicamentele anti-convulsii, antidepresivele, sedativele și tranchilizante. Medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale, în special, pot provoca leșin dacă scad prea mult tensiunea arterială.
  • Tulburări de anxietate. Anumite tulburări de anxietate pot provoca amețeli sau o senzație de amețeală, adesea numită amețeală. Acestea includ atacuri de panică și teama de a părăsi casa sau de a fi în spații mari în aer liber (agorafobie).
  • Concentrații scăzute de fier (anemie). Alte semne și simptome care pot însoți amețelile dacă aveți anemie includ oboseală, slăbiciune și paloare.
  • Glicemie scăzută (hipoglicemie). Această afecțiune apare de obicei la persoanele cu diabet care utilizează insulină. Amețelile (amețeli) pot fi însoțite de transpirație și anxietate.
  • Intoxicare cu monoxid de carbon. Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon sunt adesea descrise ca simptome asemănătoare gripei și includ dureri de cap, amețeli, slăbiciune, stomac deranjat, vărsături, dureri în piept și confuzie.
  • Hipertermie și deshidratare. Dacă sunteți activ pe vreme caldă sau dacă nu beți suficiente lichide, s-ar putea să vă simțiți amețit din cauza creșterii temperaturii corpului peste normal (hipertermie) sau a deshidratării. Acest lucru este valabil mai ales dacă luați anumite medicamente pentru inimă.

Recent Posts

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

22 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

52 de minute ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

o oră ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

13 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

13 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

14 ore ago

Citeste si: