Amiba periculoasă care îți devorează creierul. Ucigașul te poate doborâ în câteva ore

Meningita amibiană reprezintă o formă foarte rară de meningită parazitară. Conduce la o infecție cerebrală, adesea fatală. Afecțiunea este produsă de o amibă microscopică care ajunge în organism când apa pătrunde în corp prin nas.

„Amintiți-vă, această boală este rară și strategiile de prevenire eficiente pot permite un sezon de înot de vară sigur și relaxant”, potrivit specialiștilor.

Amiba periculoasă care îți intră în nas și îți devorează creierul

Meningita amibiană, ucigașul ce te poate doborâ în câteva ore, poate fi declanșată de o infecție virală sau bacteriană care apare cu o mai mare frecvență în lunile de vară, dar și la începutul toameni.

Amiba periculoasă care îți intră în nas și îți devorează creierul. Din nefericire, un caz de amibă rară care devorează creierul a fost confirmat în Florida, SUA, potrivit oficialilor de sănătate din statul american, notează BBC.

Afecțiunea este produsă de o amibă microscopică numită științific Naegleria fowleri. Ea poate ajunge în organism când apa contaminată de la robinet pătrunde în corp prin nas.

Amiba nu poate fi transmisă de la persoană la persoană, iar infecțiile sunt de obicei semnalate în statele din sudul Americii.

Având în vedere consecințele mortale ale infecției, Departamentul de Sănătate din Florida (DOH) a emis un avertisment rezidenților din comitatul Hillsborough.

Oficialii din domeniul Sănătății au cerut localnicilor să evite contactul nazal cu apa de la robinete, dar și alte surse cum ar fi lacurile, râurile, iazurile și canalele, unde infecțiile sunt mai probabile în lunile de vară mai calde din iulie şi august.

DOH a îndemnat persoanele care prezintă aceste simptome să „solicite imediat asistență medicală, deoarece boala progresează rapid”.

„Amintiți-vă, această boală este rară și strategiile de prevenire eficiente pot permite un sezon de înot de vară sigur și relaxant”, a transmis DOH.

Simptomele bolii: febră, greață și vărsături

Infectați cu Naegleria fowleri face mai mult decât să ducă la febră, greață și vărsături, precum dureri de cap, dar şi halucinaţii, studiile arătând că cei care au ghinionul să se infecteze cu amiba care devorează creierul mor într-o săptămână.

Semnele şi simptomele infecţiei cu Naegleria fowleri

Semnele şi simptomele infecţiei cu Naegleria fowleri sunt clinic similare meningitei bacteriene ceea ce face ca şansa de a diagnostica iniţial o MAP să scadă considerabil.

Simptomele apar de obicei după 1-7 zile (în medie 5) de la înot ori expunerea nazală la o altă sursă de apă contaminată cu Naegleria fowleri.

Oamenii mor la 1-12 zile (în medie 5.3 zile) după apariţia simptomelor. MAP este greu de detectat din cauza progresiei rapide a bolii, ceea ce face ca diagnosticul să se facă, de obicei, după decesul persoanei.

În prima fază a bolii, semnele şi simptomele se manifestă prin dureri de cap frontale severe, febră, greaţă, vărsături. În a doua fază a bolii apar o rigiditate a cefei, crize de epilepsie, alterarea stării de conştientă, halucinaţii şi coma.

Recent Posts

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

18 minute ago

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

48 de minute ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

o oră ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

2 ore ago

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

12 ore ago

Citeste si: