Opt analize de rutină care descoperă cancerul înainte de apariția simptomelor

Analize pentru cancer. Cancerul este una dintre cele mai periculoase boli și poate fi adesea dificil de diagnosticat în stadii incipiente. Însă, analizele de rutină reprezintă un instrument vital în detectarea precoce a cancerului, oferind o șansă mai mare de vindecare și tratament eficient.

Din ce în ce mai multe studii arată că efectuarea analizelor de rutină poate juca un rol crucial în depistarea cancerului înainte ca simptomele să devină evidente. Aceste analize pot furniza informații esențiale asupra stării de sănătate a unei persoane, identificând chiar și celule anormale sau modificări care pot indica prezența sau predispoziția către cancer.

Probele de sange, cele de urina sau tesuturi pentru biopsie sunt analizate in laborator pentru identificarea modificarilor caracteristice cancerului. Aceste probe pot arata prezenta celulelor canceroase, proteine sau alte substante produse de celulele canceroase. Iata cateva analize medicale folosite pentru depistarea cancerului:

1. Hemoleucograma

Acest test de sange frecvent folosit masoara numarul diferitelor tipuri de celule sanguine dintr-o proba de sange. Cancerele de sange pot fi diagnosticate daca anumite tipuri de celule sunt anormale ca numar (prea multe sau prea putine). O biopsie a maduvei osoase poate ajuta la confirmarea diagnosticului de cancer sanguin.

In general, testele de sange nu pot spune daca pacientul are cancer sau orice alta afectiune necanceroasa, dar pot oferi medicului indicii despre ce se intampla in organismul pacientului.

2. Citologia urinară

Examinarea unei probe de urina la microscop poate revela prezenta celulelor canceroase care pot proveni de la vezica urinara, ureter sau rinichi. În plus, prezenta sangelui in urina poate fi un semn de alarma al unui cancer din sfera urinara.

3.Testele proteinelor sanguine

Un test care examineaza diferitele proteine din sange (electroforeza proteinelor) poate ajuta la detectarea anumitor anormalitati ale proteinelor sistemului imun (imunoglobuline) care sunt uneori crescute la pacientii cu mielom multiplu. Alte teste, cum ar fi biopsia maduvei osoase, sunt folosite pentru a confirma diagnosticul suspectat.

4. Testele pentru markeri tumorali

Markerii tumorali sunt substante produse de celulele canceroase care pot fi detectate in sange. Dar markerii tumorali sunt produsi, de asemenea, si de anumite celule sanatoase din organism, iar nivelele pot fi crescute si in alte afectiuni necanceroase. Acest fapt limiteaza potentialul testelor pentru markerii tumorali de a ajuta la diagnosticarea cancerului.

Exemple de markeri tumorali sunt antigenul specific prostatei (PSA) pentru cancerul de prostata, antigenul 125 pentru cancerul ovarian, calcitonina pentru cancerul medular tiroidian, alfa fetoproteina (AFP) pentru cancerul hepatic si gonadotropina corionica umana (HCG) pentru tumorile celulelor sexual, cum ar fi cancerul testicular si cancerul ovarian.

5. Testul Papanicolau

Pentru femei, testul Papanicolau  este un instrument important în detectarea cancerului de col uterin. Acesta implică colectarea unor mostre de celule din colul uterin și vagin pentru a identifica modificările celulare anormale care pot indica prezența cancerului. Efectuat regulat, acest test poate identifica precoce modificările celulare și poate facilita intervenția medicală timpurie.

6. Testul de sânge ocult în fecale

Este un test neinvaziv utilizat pentru a detecta sângerări minuscule din tractul digestiv superior sau inferior. Identificarea prezenței sângelui în fecale poate sugera existența unor probleme, cum ar fi polipii, celulele precanceroase, sau chiar cancerul colorectal. Este un test simplu, dar extrem de eficient în depistarea precoce a acestui tip de cancer.

7. Testul PSA (Antigen Specific Prostatic)

La bărbați, testul PSA este utilizat pentru detectarea problemelor prostatei. Deși acest test poate oferi indicii despre sănătatea prostatei, există cazuri în care nivelurile crescute de PSA pot fi rezultatul altor afecțiuni decât cancerul de prostată. Cu toate acestea, poate fi un indicator util pentru identificarea unor probleme potențiale, care pot necesita investigații suplimentare.

8. Testele Imagistice (Mamografie, Tomografie Computerizată – CT, RMN)

Testele imagistice, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN) pentru diferite părți ale corpului, sunt utile în detectarea precoce a cancerului. Acestea pot identifica modificări suspecte în structurile interne ale corpului, oferind astfel medicilor o perspectivă mai detaliată asupra eventualelor probleme.

Recent Posts

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

4 minute ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

34 de minute ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

o oră ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

2 ore ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

3 ore ago

Citeste si: