marți, august 9, 2022

Când trebuie să faci testul Babeș Papanicolau?Testul Babeș Papanicolau este o metodă pentru a detecta procese potențial precanceroase și canceroase la nivelul colului uterin sau colon.

Rezultatele anormale sunt adesea urmate de proceduri de diagnostic mai sensibile și, dacă se justifică, de intervenții care au ca scop prevenirea progresiei către cancer de col uterin.

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, a vorbit despre cancerul de col uterin, despre vaccinul HPV și despre cum putem preveni sau trata această afecțiune.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Un nou tip de fraudă online vă lasă fără ...

Când trebuie să faci testul Babeș Papanicolau

Potrivitmedicului „depistarea cancerului de col a evoluat pozitiv” și că în multe țări, acolo unde oamenii au înțeles importanța vaccinării, „cancerul de col a început să devină o raritate datorită programului masiv de vaccinare”.

„Lucrurile stau mai bine cumva, în sensul că… e drept, trebuie să fac referiri și la perioadele de dinainte de Revoluție. Screening-ul cancerului de col se făcea atunci destul de bine, pentru că, de fapt, era mascat. Voiau să depisteze sarcinile și marile unități care aveau femei foarte multe erau chemate periodic „pasămite” la screening-ul cancerului de col pentru a se depista sarcinile.

Te-ar mai interesa: Demență: Simptome care pot apărea seara. Semne de ...

Dar oricum, a existat, fără să fim răutăcioși cu tema asta, a existat un screening destul bine pus la punct pentru depistarea cancerului de col și pornind de la această tradiție, screening-ul cancerului de col a evoluat pozitiv. Ce nu am reușit noi să facem foarte bine e să implementăm programul de vaccinare anti-HPV atunci când au apărut aceste vaccinuri specifice, vaccinuri care au fost primite cu mare reticență, tot din cauza unor carențe educaționale, nu atât ale fetițelor care trebuiau să se vaccineze, cât ale mamelor care cumva au avut o reținere”, a declarat medicul Doru Herghelegiu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Te-ar mai interesa: Băutura banală care ar putea reduce simptomele end...

Vaccinarea HPV a fetițelor, adolescentelor, „imperios necesară”: În străinătate, cancerul de col începe să devină o raritate datorită programului masiv de vaccinare

„A fost chiar un program național de vaccinare gratuită a fetițelor, program care poate ar trebui reluat. Vaccinarea tinerelor în perioada adolescenței este imperios necesară pentru că dă un răspuns imun foarte bun și de durată și, de fapt, a devenit un must, „ceva ce trebuie făcut”, în mare parte a țărilor occidentale și în Statele Unite.

Te-ar mai interesa: Horoscop: Ce plantă ți se potrivește în funcție de...

Există asiguratori care nu stau niciun ban dacă te-ai îmbolnăvit de cancer al colului uterin, în momentul în care nu ți-ai făcut vaccinarea la vremea ei, lucru care mi se pare foarte corect și foarte bun și ar fi un un stimulent pentru femeile care au grijă de fetițele lor să le vaccineze tempestiv, să le asigure o protecție imună bună și în felul acesta am putea să reducem incidența cancerului de col, lucru care s-a realizat în țările occidentale și mai ales în Statele Unite.

Te-ar mai interesa: Greșeli de machiaj care ne îmbătrânesc. Cum trebui...

Cancerul de col începe să devină o raritate datorită programului masiv de vaccinare. Probabil, treptat, treptat și la noi va fi tot mai ușor acceptat și lumea începe să cunoască vaccinurile, chiar dacă și cu COVID ne-am confruntat cu vaccinările, oamenii înțeleg mai bine care sunt avantajele unui vaccin făcut la timpul potrivit. Și probabil și la noi patologia oncologică, cea legată de cancerul colului uterin va fi regres.

Din păcate, sunt cazuri multiple, cazuri neglijate, dar a crescut și incidența depistării precoce a cancerului de col, cazurile sunt depistate mult mai frecvent în fazele incipiente și datorită acei lucru curabilitatea a crescut. Nu ne mai întâlnim cu cazuri neglijate, eu știu… 1 la câțiva ani, un cancer depășit la care nu mai putem beneficia de toate segmente de terapie, adică nu mai putem face chirurgie, este depășit chirurgical, face doar radioterapie, eventual cu chimioterapie. Deci se depistează tot mai precoce și ca atare curabilitatea este mai mare”, a declarat medicul pentru sursa citată.

Când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau (PAP) și colposcopia?

„Ținta este să nu mai existe, să depistăm leziunile precanceroase ale colului uterin, lucru care este perfect realizabil în măsura în care se face screening-ul prin citologie Babeș Papanicolau (PAP), colposcopie. Femeile pot depista leziunile precanceroase și nu ajung niciodată la cancerul de col.

Deci un astfel de examen făcut anual, citologie Babeș Papanicolau (PAP) și colposcopie.

De la începerea vieții sexuale în fiecare an în, dar după o anumită vârstă, dacă până în 45 de ani, medie, s-a văzut și nu ai făcut nicio leziune cervicală, poți să faci la 2 ani citologia, dar în primii 45 de ani de la debutul vieții sexuale se fac anual, citologie Babeș Papanicolau (PAP) și colposcopia.

Dacă sunt leziuni depistate ele se pot trata simplu, prin electrorezecții, prin conizații, se înlătură zona de epiteriu bolnav și de ori se stopează infecția HPV cu tulpini agresive.

Vaccinarea e peste, vaccinarea se poate face înainte și nu mai faci niciodată infecții cu tulpinile cu risc înalt, cele 9 tulpini din vaccin.

Deci prin vaccinare e posibil să ai o imunitate bună și să nu faci niciodată o infecție cu tulpini agresive sau, dacă te-ai îmbolnăvit, și faci aceste controale, deci nu ești vaccinat, faci boala, dar faci aceste controale periodice de screening, de depistare precoce, an de an, ți se depistează o leziune premeneoplazică, care este perfect curabilă, eventual faci și vaccinarea pentru a consolida terapia de electro-rezecție care se aplică pe zona bolnavă.

Deci din fericire cancerul de col nu apare peste noapte, este urmarea unei infecții HPV cu tulpinii agresive cu risc înalt, după o perioadă lungă de infectare, de ani de zile, ceea ce spune ceva.

Pentru că nu e firesc ca în ani de zile tu să nu ajungi la doctor să-ți faci un control. Cine se controlează relativ frecvent, la un an, doi, dacă face boala, de regulă depistăm o leziune preneoplazică ușor de tratat”, a mai spus medicul.

Semnele cancerului de col

„Când sângerează, deja e boală activă. Nu există niciun simptom când ai un o leziune premenoplazică precanceroasă sau un cancer incipient. Nu, deja când începi să sângerezi, e un cancer invaziv serios”, ne-a mai spus medicul Doru Herghelegiu.

Întrebat despre intervenția chirurgicală, medicul a spus: „Chirurgical, clasic, se poate și robitic, și laparoscopic. Sunt mai laborioase cele laparoscopice sau robotice. Se pot face inclusiv prin chirurgie clasică, deschisă laparoscopic, robotic, toate variantele sunt posibile. Sunt și cazuri din acestea, dar repet, sunt mai puține în ultima perioadă”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private