Categories: Stil de viaţă

Anomalia des întâlnită care transformă bărbații în femei. Le cresc sânii şi li se micşorează penisul

Bărbaţii care se nasc cu un cromozom în plus au trăsături feminine pronunţate: ginecomastie (sâni mari), ţesut adipos în exces, musculatură nedezvoltată, penis şi testicule mici. Mulţi dintre cei care suferă de această afecţiune genetică sunt infertili.

Unul din 500 de bărbaţi se naşte cu un cromozom sexual X în plus, ceea ce interferează cu toate caracteristicile masculine. În mod normal, bărbaţii au o structură cromozomială de tip XY, însă în acest caz, cariotipul este XXY şi indică o boală genetică cunoscută sub numele de Sindromul Klinefelter. Boala a fost descrisă pentru prima dată acum şase decenii, de endocrinologul american Harry F. Klinefelter şi provoacă modificări fizice, de dezvoltare sexuală şi pishică.

Un procent de 10-20% dintre bărbaţii afectaţi au probleme de fertilitate, potrivit intimatemedicine.com. Bărbaţii care se nasc cu acest sindrom au un nivel foarte scăzut de testosteron, hormonul sexual masculin, şi un nivel de estrogen (hormon sexual feminin) peste limita normală. Asta are ca efect apariţia ginecomastiei (creşterea sânilor), prezentă la o treime din bărbaţii cu acest defect genetic, o proporţie mult mai mare decât în cazul bărbaţilor cu o structură cromozomială normală.

De regulă, bărbaţii cu boala Klinefelter au înălţime peste medie, din cauza dezvoltării dispropoţionate a picioarelor în raport cu trunchiul, pilozitate facială şi corporală săracă, musculatură nedezvoltată, voce subţire, penis şi testicule nedezvoltate, cu o capacitate mică de producţie a spermei. Disfuncţie erectilă este frecventă în rândul acestora, iar riscul de osteoporoză este la fel de mare ca în cazul femeilor. De altfel, şi distribuţia ţesutului adipos este cea specifică femeilor.

Boala se poate asocia cu o stare de deficit mintal, un copil care sufera de aceasta învaţă mai tarziu decât alţii să scrie şi sa citeasca. De cele mai multe ori, sindromul se descoperă la pubertate, când dezvoltarea sexuală este întârizată. Diagnbosticul este confirmat prin teste genetice.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

23 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

53 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică