Avantajele și dezavantajele sterilizării. Ce presupun vasectomia și legarea trompelor uterine?

Dacă nu mai doriți copii, sterilizarea este chiar mai sănătoasă decât pastilele anticoncepționalele și mult mai „comod?” decât folosirea prezervativului. Nici vasectomia, nici legarea trompelor uterine nu afectează viața sexuală, din contră o fac mai relaxantă.

În ultimii ani, românii au prins gustul metodelor de contracepție permanente, chiar dacă numărul acestora este încă mult mai scăzut decât în țările occidentale. După a doua sau a treia sarcină, în jurul vârstei de 30-35 de ani, din ce în ce mai multe femei care nu-și mai doresc copii preferă legarea trompelor uterine, pentru a evita efectele adverse ale anticoncepționalelor. La bărbați, procedura este și mai simplă și are avantajul că lasă loc de întoarcere, în cazul în care se răzgândesc și vor iar copii.

Vasectomia se face sub anestezie și constă în întreruperea canalelor deferente care au rolul de a transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor, unde sunt produși, către canalul de ejaculare. Deși foarte mulți bărbați se tem că intervenția le-ar putea afecta potența, medicii dau asigurări că viața lor sexuală nu va avea deloc de suferit în urma vasectomiei. „Testiculele își vor continua secreția de testosteron, iar trăsăturile sexuale masculine nu vor fi afectate. Vasectomia nu va afecta nici măcar cantitatea sau aspectul lichidului seminal, din acesta lipsind doar spermatozoizii, care reprezintă o mică componentă a lichidului seminal”, explică medicul urolog Virgil Iconaru

Operația nu este dureroasă, iar riscurile sunt foarte rare (durere locală, inflamație). După vasectomie, se recomandă repaus pentru câteva zile și evitarea ridicării greutăților. „Rata de succes este de 100%, dacă este făcută corect. Au fost și cazuri foarte rare, poate de 1 la 100.000, de alipire a canalelor. Sterilitatea este confirmată de două teste, efectuate la patru, respectiv opt săptămâni de la vasectomie, analize care confirmă absența spermatozoizilor din lichidul seminal”, adaugă urologul Iconaru.

Medicii se confruntă și cu situații haioase. „Acum câțiva ani, i-am făcut vasectomie unui om de afaceri străin, de vreo 50 de ani, cu dare de mână, care nu voia ca partenerele lui să-i pună în cârcă copii care nu sunt ai lui. L-am întrebat dacă după sterilizare i s-a mai întâmplat ca vreo femeie să-i zică că a rămas gravidă cu el și, surprinzător, mi-a răspuns că da”, povestește și medicul urolog Dan Mischianu, de la Spitalul Militar Central.

 Femeile sunt mult mai receptive decât bărbații în acest sens, deși riscurile presupuse de ligatura de trompe uterine sunt mai mari decât în cazul vasectomiei. Dacă bărbații nu necesită spitalizare după sterilizare, femeile trebuie să rămână internate timp de trei zile, iar rata complicațiilor e mai mare. În plus, nu există cale de întoarcere, o sarcină fiind aproape imposibilă după această procedură.

Este însă o bună opțiune pentru femeile care nu-și mai doresc copii și care au interzis la anticoncepționale (tensiune arterială mare, tromboză și probleme circulatorii etc.). „De regulă, la a doua sau a treia sarcină, cer încă de la cezariană legarea trompelor uterine, caz în care intervenția nu implică alte costuri”, spune medicul ginecolog Ciprian Pop, de la Spitalul Elias.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

2 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

3 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

4 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

4 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

5 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

5 ore ago

Citeste si: