Apa de mare, un tratament miraculos. În ce boli e utilă

Băile în apa de mare fortifică și protejează oganismul, asigurând, în același timp, efecte benefice și asupra tonusului muscular și sănătății sistemului nervos.

Apa de mare este considerată un adevarat “izvor de sănătate” datorită sărurilor minerale din compozitie sa care acționează asupra organismului intensificând metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului și fosforului. Mai mult decât atât, chiar și o activitate aparent banală precum mersul cu picioarele goale prin nisipul grunjos de pe plajă previne și tratează platfusul.

Bogată în minerale, apa de mare este benefică pentru piele și pentru păstrarea unei bune stări de sănătate.

Apa de mare, un tratament miraculos

Candida genitală – se vindecă foarte rapid, dacă se fac irigaţii vaginale (la femei) şi spălături ale zonei balano-prepuţiale (la bărbaţi), cu apă de mare, de două-trei ori pe zi.  Apa de mare este foarte bogată în iod, în sare, în alte substanţe cu efect antifungic, care echilibrează flora genitală.

• Boala piciorului de atlet – băile îndelungate de picioare în apa mării şi mersul desculţ pe nisip fac adesea să se vindece ca prin farmec această infecţie ce proliferează în mediul anaerob din încălţăminte.

• Acneea – se retrage în urma băilor în mare şi a expunerii repetate la soare (dar nu la ore de insolaţie maximă şi nu pentru perioade foarte lungi de timp), dacă este foarte bine respectată şi igiena. Apa de mare are efecte reglatoare endocrine, ajutând la eliminarea din rădăcină a acestei afecţiuni, scrie formula-as.ro. Apoi, apa de mare are efect antiinflamator şi, împreună cu nisipul, curăţă pielea şi desfundă porii, reglează secreţia de sebum.

• Pitiriazisul, psoriazisul şi eczemele uscate, cura ducând la dispariţia pruritului, la uscarea veziculelor şi eliminarea placardelor, elemente ce caracterizează aceste boli.

• Alergia cutanată – se ameliorează în timpul curei marine, în primul rând datorită apei şi a aerosolilor marini, care au efect uşor imunosupresor şi diminuează intensitatea reacţiilor alergice. În eczemele alergice, apa are şi efect antiinflamator direct. Baia în mare, spălările feţei cu apă de mare şi tratamentul cu aerosoli sunt recomandate şi în conjunctivita alergică.

• Rinita cronică (alergică şi infecţioasă) – se ia apa de mare în pumn, se duce în dreptul uneia dintre nări (cealaltă fiind obturată cu degetul) şi se aspiră (se trage pe nas) cu putere, de mai multe ori, până se obţine o drenare şi o curăţare satisfăcătoare. Se repetă procedeul şi cu cealaltă nară. Un tratament durează minimum 12 zile.

• Zgârieturi, răni superficiale – simpla baie în mare este de natură să reducă timpul de vindecare de 2-3 ori, precum şi să împiedice eventualele infecţii sau cicatrizările inestetice.

• Gingivite, stomatite – se fac de 2-3 ore pe zi clătiri ale gurii cu apă de mare, care apoi se scuipă integral (nu se înghite). Are efect puternic anti-infecţioase şi, în plus, ajută la refacerea epiteliilor lezate, fiind printre puţinele remedii care au această acţiune regenerativă.

Alte afecțiuni în care e utilă

–         Întărirea sistemului imunitar.

–         Lipsa poftei de mâncare.

–         Baia de nisip cald, recunoscută ca terapie în Franţa şi Italia, combate retenţia de apă din organism, atenuează durerile reumatice, elimină toxinele şi creşte rezistenţa la infecţii.

–         Stări depressive.

–         Persoanele care suferă de hipotiroidie, insuficienţă ovariană, reumatism, tuberculoză osoasă, boli de piele e bine să-şi petreacă vacanţa la mare. Atent folosite ca durată şi moment al zilei, ultravioletele previn osteoporoza, depresia, insomnia, meteosensibilitatea, atenuează simptomele bolilor autoimune.

–         Anumite boli endocrine, precum hipertiroidismul.

–         Îmbunătăţirea calităţii somnului.

–         Îmbunătăţirea funcţiilor cardiace.

–         Îmbunătaţirea metabolismului şi, implicit, slăbire.

–         Componentele apei de mare (magneziul, potasiul, calciul, diferiţi sulfaţi şi sodiul) sunt absorbite de pori şi revigorează corpul obosit.

–         Cura heliomarină are indicaţii majore în bolile reumatice inflamatorii cronice şi mai ales în poliartrita cronică evolutivă, ce afectează mai ales articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor, precum şi aşa-numita spondilită anchilopoetică, boală ce se caracterizează prin anchilozarea coloanei vertebrale şi prin incubarea ei progresivă.

Fototerapia, extrem de utilă

Climatul marin este recunoscut pentru proprietățile sale de regenerare, stimulare a metabolismului și intarire a imunității. în plus, 15 minute de expunere la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a ne asigura doza zilnică de vitamina D, numită și „vitamina soarelui” ce ajută la fixarea calciului în oase, prevenirea depresiei, osteoporozei, rahitismului și stimularea secreției de serotonină. Serotonina, denumită și “hormonul fericirii” ajuta la menținerea unei stări de bine și combaterera stresului.

Terapia cu ajutorul soarelui poarta numele de fototerapie și este o metodă prețioasă de tratament pentru numeroase afecțiuni, deoarece ajută la înmulțirea limfocitelor, specializate în lupta cu infecțiile și contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar.

6 beneficii mai puțin cunoscute ale expunerii la soare

•Trateaza scleroza multiplă – lipsa expunerii la soare, corelata cu deficiența de vitamina D, se numără printre primii factori declanșatori ai acestei afectiuni;

• Expunerea la soare are un efect benefic asupra pielii afectate de acnee, eczme, dar este importantă și pentru pacienții cu psoriazis, grăbind vindecarea bolii datorită acțiunii cicatrizante, antiinflamatoare si antiseptice;

• Lumina soarelui ajută la vindecarea psoriazisului – în urma unui studiu în care subiecții au urmat o terapie cu baie de soare timp de patru săptămâni, în 84% din cazuri simptomele psoriazisului au dispărut într-o proporție mulțumitoare.

• Soarele îmbunătățeste calitatea somnului – în momentul în care lumina naturală intră în contact cu ochii, nervul optic trimite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonina, hormonul necasar inducerii somnolenței și îi comandă oprirea secreției acestei substanțe până la apusului soarelui. Astfel, expunerea la razele UV în timpul zilei crește producția de melatonină, asigurând un somn liniștit și neîntrerupt.

• Expunerea la lumina solară este extrem de benefică și pentru pacienții care suferă de Alzheimer – cercetările științifice au arătat că razele solare cresc eficiența somnului și scad agitatia din timpul noptii a pacientilor.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

17 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

47 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică