Categories: Ştiri sănătate

Apel al investitorilor și experţilor elvețieni din domeniul sănătății către autoritățile din România

Sectorul de sănătate este responsabil pentru 30% din datele generate la nivel global, însă peste 90% dintre acestea rămân neutilizate. Tratamentele inovatoare se bazează din ce în ce mai mult pe utilizarea datelor, însă pentru a putea beneficia de această oportunitate este necesară identificarea celor mai bune soluții pentru a asigura protecția și confidențialitatea datelor pacienților.

Aceasta este una dintre concluziile evenimentului ”Bioetica și valoarea datelor în sănătate. Oportunități și bune practici pentru utilizarea clinică a datelor”, organizat astăzi de Camera de Comerț Elveția-România (CCE-R) în București.

”România are avantajul unei baze largi de profesionişti în sănătate şi specialişti în date care pot conduce transformarea într-un sistem de sănătate european de ultimă generație și un centru de excelență pentru cercetare. O colaborare puternică între mediul public şi cel privat poate accelera acest proces şi poate construi infrastructura necesară pentru a creşte eficienţa şi a beneficia de valoarea datelor de sănătate.

Mai multe investiții şi inovaţie în arii precum genomica şi medicina personalizată vor adăuga valoare pentru întreaga societate prin crearea de locuri de muncă şi eliberarea de resurse pentru sectorul medical”, a declarat Frank Loeffler, directorul general al Roche România și membru în board-ul Camerei de Comerţ Elveţia-România (CCE-R).

EHDS promovează o piață unică pentru serviciile și produsele digitale de sănătate

În luna mai a anului 2022, Comisia Europeană a lansat spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS), care va permite cetățenilor să își controleze și să utilizeze datele privind sănătatea în țara lor de origine sau în alte state membre ale Uniunii Europene.

Astfel, EHDS promovează o piață unică pentru serviciile și produsele digitale de sănătate și oferă un cadru coerent și eficient pentru utilizarea datelor privind sănătatea pentru activități de cercetare, inovare, elaborare a politicilor și de reglementare, respectând standardele UE de protecție a datelor. Cu toate acestea, autoritățile trebuie să colaboreze cu mediul privat pentru realizarea acestui ecosistem, pentru că există încă multe întrebări care vor necesita răspunsuri.

Sugestii pentru România de la experţii elveţieni

”Accelerarea digitalizării sectorului medical și construirea așa-numitului Spațiu European de Date de Sănătate ridică o serie de provocări de natură bioetică.

Autoritățile, companiile private și organizațiile non-profit din România care vor lucra împreună pentru digitalizarea sistemului de sănătate trebuie să fie conștiente că trebuie dezvoltată o guvernanță solidă care va permite ca astfel de proiecte să reușească. Dincolo de nevoia unei infrastructuri pentru digitalizare și medicină genomică, există nevoia de claritate juridică și de autorități de supraveghere.

Trebuie abordate întrebări privind consimțământul, protecția vieții private, reutilizarea datelor și partajarea beneficiilor. România poate folosi cele mai bune practici care au fost deja testate în străinătate în acest domeniu, dar va trebui totuși să dezvolte mecanisme clare de ghidare și de responsabilizare”, a declarat prof. Effy Vayena, profesor de Bioetică la Swiss Institute of Technology (ETH).

Mai bine de jumătate din statele membre ale Uniunii Europene nu au o legislație pentru refolosirea datelor electronice privind sănătatea și în scopuri de cercetare, inovare, elaborare a politicilor, siguranța pacienților, statistici sau de reglementare, potrivit Comisiei Europene.

Evenimentul ” Bioetica și valoarea datelor în sănătate. Oportunități și bune practici pentru utilizarea clinică a datelor” a fost organizat astăzi la Palatul Parlamentului de Camera de Comerț Elveția-România, cu sprijinul Roche România.

Recent Posts

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

31 de minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

o oră ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

o oră ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

3 ore ago

Citeste si: