Rafila anunţă cu cât se vor scumpi medicamentele. Rafturi goale în farmacii pentru boli vitale

Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut în ultimii ani din farmaciile din România. Motivele sunt legate exclusiv de prețul acestora, mult prea mic, în comparație cu alte medicamente de ultimă generație, care conțin aceeași substanță activă, dar au un cost mult mai mare.

În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cu cât va crește prețul medicamentelor generice, indexarea prețurilor urmând să se realizeze „foarte curând”, adică „în această lună sau în prima parte a lunii mai”.

Marea majoritate a medicamentelor, compensate sau gratuite

„Vreau să facem un calcul despre indexarea prețurilor medicamentelor. Au început atacuri în care se spune că Alexandru Rafila mărește prețul medicamentelor. Ce înseamnă o astfel de mărire de preț? Ca să înțeleagă lumea la ce să se aștepte. Un medicament care costă 10 lei va costa după aplicarea acestei indexări 11 lei și 50 de bani.

Marea majoritate a acestor medicamente sunt compensate sau gratuite. Dacă mergem pe varianta cea mai pesimistă, o compensare de 50%, înseamnă că un pacient va plăti în plus 75 de bani.

Această creștere a prețurilor acoperă cheltuielile de producție, este justificată și cel mai important este să găsești medicamentul pe piață.

Această iluzie că trebuie să avem medicamentele cele mai ieftine din Europa și să lipsească din farmacii, vedeți că în ultimii 7-10 ani au dispărut 3.000 de produse, este îngrijorător și trebuie să oprim acest fenomen.

Mărim cu o medie de 10%, unele se vor mări cu un procent mai mic, în jur de 7%. Am discutat cu ministrul Finanțelor acest proiect și l-am convins că este o abordare corectă”, a explicat ministrul Sănătății la Antena 3.

Rafila declara recent că medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România. „Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară să aibă acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi”, argumenta ministrul.

Nu mai sunt medicamente în farmacii

În ultimele luni, medicamente cum sunt cele pentru controlul tensiunii arteriale sau cele prescrise de medici pentru tratarea virozelor respiratorii, nu se mai găsesc în farmacii.

”În farmaciile din Cluj nu se mai găsesc antibiotice prescrise de medici pentru virozele respiratorii. Există o epidemie de scarlatină și foarte multe persoane au rezultate pozitive la exsudatul faringian. Cu toate acestea, antibioticele uzuale care se prescriu în astfel de cazuri nu se găsesc”, a declarat pentru evz.ro un medic de familie din Cluj Napoca.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

32 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică