Categories: Ştiri sănătate

Apelul disperat al medicilor ieșeni! „Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”

Apelul disperat al medicilor ieșeni! „Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”.

Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași se află într-o situație dramatică și sunt pe punctul de a nu-și putea exercita profesia. Și nu, nu din cauza neplăților salariale sau a a altor probleme de ordin financiar.

Apelul disperat al medicilor ieșeni! Din cauza lipsei acute de sânge, viețile pacienților sunt puse în pericol

Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani, dar acum pare mai grav decât niciodată. Din cauza lipsei acute de sânge, viețile pacienților sunt puse în pericol. Intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge.

S-a ajuns chiar în situația în care, în urmă cu doar două zile, medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, au fost nevoiți să ceară sânge de la alte două spitale din Iași pentru a putea salva viața unei tinere aflate în șoc hemoragic.

„Este în continuare mare nevoie de sânge! Ca în fiecare vară, numărul donatorilor e scăzut. Sângele este necesar pentru traumatisme. De exemplu, joi (5 august, n.e.) am avut o pacientă cu șoc hemoragic din sângerare genitală.

Am avut nevoie urgentă de sânge, grupa B3, și am găsit două unități la noi, am cerut alte două de la Centrul de Transfuzii și una de la Spitalul de Boli Infecțioase. Din fericire, am stabilizat-o și am trimis-o la Maternitatea «Elena Doamna», pentru operație”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, potrivit bzi.ro.

Diana Cimpoeșu: „Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”

Cadrele medicale fac apeluri disperate către populație pentru a dona sânge. Ieșenii s-au mobilizat în acest sens. Aproximativ 60-70 de ieșeni se prezintă zilnic la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iași, însă nici acest număr nu este suficient.

Medicii ieșeni au precizat faptul că este nevoie zilnică de un număr mai mare de donatori pentru a ține sub control lipsa acută de sânge. Reprezentanții CRTS spun că ziua de vineri este cea mai bună pentru donații.

Recent, mai mulți ieșeni s-au mobilizat și au venit de la aproximativ 50 de kilometri distanță să doneze la CRTS Iași. Aceștia au fost convinși de un medic din localitate, el explicându-le câtă nevoie este de sânge în spitalele ieșene. După ce primele persoane din localitatea ieșeană și-au făcut curaj să doneze, și alți localnici le-au urmat exemplul.

„Din cauza lipsei acute de sânge, unele dintre intervențiile chirurgicale și ortopedice se amână. Zilnic, aproximativ doi pacienți sunt amânați, în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale.

Se aduce sânge din toate județele Moldovei, s-a adus sânge și la clinica de chirurgie plastică și arsuri, unde primim pacienți din toată țara. Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”, a mai spus dr. Diana Cimpoeșu, potrivit sursei citate.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

8 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

8 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

9 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

9 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

10 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

10 ore ago

Citeste si: