Sari la conținut

Apelul disperat al medicilor ieșeni! „Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
facilităţi pentru donatorii de sânge

Apelul disperat al medicilor ieșeni! „Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”.

Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași se află într-o situație dramatică și sunt pe punctul de a nu-și putea exercita profesia. Și nu, nu din cauza neplăților salariale sau a a altor probleme de ordin financiar.

Apelul disperat al medicilor ieșeni! Din cauza lipsei acute de sânge, viețile pacienților sunt puse în pericol

Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani, dar acum pare mai grav decât niciodată. Din cauza lipsei acute de sânge, viețile pacienților sunt puse în pericol. Intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge.

S-a ajuns chiar în situația în care, în urmă cu doar două zile, medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, au fost nevoiți să ceară sânge de la alte două spitale din Iași pentru a putea salva viața unei tinere aflate în șoc hemoragic.

„Este în continuare mare nevoie de sânge! Ca în fiecare vară, numărul donatorilor e scăzut. Sângele este necesar pentru traumatisme. De exemplu, joi (5 august, n.e.) am avut o pacientă cu șoc hemoragic din sângerare genitală.

Am avut nevoie urgentă de sânge, grupa B3, și am găsit două unități la noi, am cerut alte două de la Centrul de Transfuzii și una de la Spitalul de Boli Infecțioase. Din fericire, am stabilizat-o și am trimis-o la Maternitatea «Elena Doamna», pentru operație”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, potrivit bzi.ro.

Diana Cimpoeșu: „Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”

Cadrele medicale fac apeluri disperate către populație pentru a dona sânge. Ieșenii s-au mobilizat în acest sens. Aproximativ 60-70 de ieșeni se prezintă zilnic la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iași, însă nici acest număr nu este suficient.

Medicii ieșeni au precizat faptul că este nevoie zilnică de un număr mai mare de donatori pentru a ține sub control lipsa acută de sânge. Reprezentanții CRTS spun că ziua de vineri este cea mai bună pentru donații.

Recent, mai mulți ieșeni s-au mobilizat și au venit de la aproximativ 50 de kilometri distanță să doneze la CRTS Iași. Aceștia au fost convinși de un medic din localitate, el explicându-le câtă nevoie este de sânge în spitalele ieșene. După ce primele persoane din localitatea ieșeană și-au făcut curaj să doneze, și alți localnici le-au urmat exemplul.

„Din cauza lipsei acute de sânge, unele dintre intervențiile chirurgicale și ortopedice se amână. Zilnic, aproximativ doi pacienți sunt amânați, în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale.

Se aduce sânge din toate județele Moldovei, s-a adus sânge și la clinica de chirurgie plastică și arsuri, unde primim pacienți din toată țara. Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”, a mai spus dr. Diana Cimpoeșu, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.