Apnee obstructivă în somn: De ce crește riscul cardiovascular

Din cuprinsul articolului

Apnee obstructivă în somn.Apneea obstructivă în somn este o tulburare clinică frecventă a somnului caracterizată prin obstrucția parțială sau totală a căilor respiratorii superioare în timpul somnului și se estimează că afectează aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume.

Persoanele care nu gestionează eficient apneea își compromit tensiunea arterială, care este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare.

Cei care prezintă cel mai mare risc sunt cei care au fluctuații mari ale severității apneei obstructive în somn de la o noapte la alta, care pot fi subestimate sau diagnosticate greșit de către cel care suferă, avertizează cercetătorii.

Risc mare de hipertensiune

„Indiferent de severitatea apneei obstructive în somn, persoanele cu o variabilitate crescută de la o noapte la alta a gradului de apnee se confruntă cu un risc cu 50% până la 70% mai mare de hipertensiune necontrolată și de fluctuație a tensiunii arteriale, factori de risc stabiliți pentru boli cardiovasculare, deces din toate cauzele, leziuni vasculare, fibrilație atrială și demență”, spune autorul principal, Dr. Bastien Lechat.

„Variabilitatea ridicată a severității apneei obstructive în somn este un predictor clinic independent al hipertensiunii necontrolate și are implicații importante pentru identificarea pacienților cu risc mai mare de afectare cardiovasculară”, adaugă el.

Noua cercetare a Institutului Flinders pentru Sănătate și Cercetare Medicală este unul dintre primele studii la scară largă privind gravitatea apneei obstructive în somn, realizat cu ajutorul noii tehnologii de senzori de somn sub saltea, care permite monitorizarea neinvazivă a somnului peste noapte la domiciliu.

Tensiune arterială

Cercetătorii au studiat datele privind somnul a 12.287 de adulți timp de aproximativ 180 de nopți, cu aproximativ 30 de citiri repetate ale tensiunii arteriale.

Tehnologia senzorilor a măsurat atât severitatea apneei, cât și variațiile de severitate de la o noapte la alta, ceea ce i-a determinat pe cercetători să facă comparații cu evaluările actuale.

„Constatările confirmă variația semnificativă de la o noapte la alta în ceea ce privește severitatea apneei la multe persoane, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la diagnosticarea greșită”, a declarat șeful departamentului de cercetare a somnului de la Universitatea Flinders, profesorul Danny Eckert, potrivit Pro News.

„Mai mult, studiul nostru sugerează că variabilitatea ridicată a severității apneei de la o noapte la alta poate fi un factor important în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.”

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

6 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

7 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

7 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

8 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

8 ore ago

Citeste si: