joi, iunie 1, 2023

Apnee obstructivă în somn.Apneea obstructivă în somn este o tulburare clinică frecventă a somnului caracterizată prin obstrucția parțială sau totală a căilor respiratorii superioare în timpul somnului și se estimează că afectează aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume.

Persoanele care nu gestionează eficient apneea își compromit tensiunea arterială, care este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Ai peste 50 de ani? Căsătoria poate preveni diabet...

Cei care prezintă cel mai mare risc sunt cei care au fluctuații mari ale severității apneei obstructive în somn de la o noapte la alta, care pot fi subestimate sau diagnosticate greșit de către cel care suferă, avertizează cercetătorii.

Risc mare de hipertensiune

„Indiferent de severitatea apneei obstructive în somn, persoanele cu o variabilitate crescută de la o noapte la alta a gradului de apnee se confruntă cu un risc cu 50% până la 70% mai mare de hipertensiune necontrolată și de fluctuație a tensiunii arteriale, factori de risc stabiliți pentru boli cardiovasculare, deces din toate cauzele, leziuni vasculare, fibrilație atrială și demență”, spune autorul principal, Dr. Bastien Lechat.

Te-ar mai interesa: Medic: Nevoia de a urina mai des și mult mai urgen...

„Variabilitatea ridicată a severității apneei obstructive în somn este un predictor clinic independent al hipertensiunii necontrolate și are implicații importante pentru identificarea pacienților cu risc mai mare de afectare cardiovasculară”, adaugă el.

Noua cercetare a Institutului Flinders pentru Sănătate și Cercetare Medicală este unul dintre primele studii la scară largă privind gravitatea apneei obstructive în somn, realizat cu ajutorul noii tehnologii de senzori de somn sub saltea, care permite monitorizarea neinvazivă a somnului peste noapte la domiciliu.

Te-ar mai interesa: Află cele 5 reguli care te ajută să slăbești fără ...

Tensiune arterială

Cercetătorii au studiat datele privind somnul a 12.287 de adulți timp de aproximativ 180 de nopți, cu aproximativ 30 de citiri repetate ale tensiunii arteriale.

Tehnologia senzorilor a măsurat atât severitatea apneei, cât și variațiile de severitate de la o noapte la alta, ceea ce i-a determinat pe cercetători să facă comparații cu evaluările actuale.

„Constatările confirmă variația semnificativă de la o noapte la alta în ceea ce privește severitatea apneei la multe persoane, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la diagnosticarea greșită”, a declarat șeful departamentului de cercetare a somnului de la Universitatea Flinders, profesorul Danny Eckert, potrivit Pro News.

Te-ar mai interesa: Horoscopul de 1 iunie aduce doar vești bune. 4 zod...

„Mai mult, studiul nostru sugerează că variabilitatea ridicată a severității apneei de la o noapte la alta poate fi un factor important în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private