Aproximativ un sfert dintre femei au uter retrovers. Ce semne apar și cum poate fi repoziționat

Uter retrovers. În mod normal, uterul este ușor înclinat înspre partea din față, mai exact în direcția vezicii urinare. Când uterul este, însă, orientat spre spate, este denumit uter retrovers.

Această variație anatomică este una frecvent întâlnită, aproximativ un sfert dintre femei având uter retrovers. Sunt mai multe motive care cauzează această malpoziție. În primul rând poate fi vorba de genetică, unele femei născându-se cu uterul în poziție înclinată spre spate.

Semne că ai uterul retrovers

”Apoi, de vină poate fi slăbirea mușchilor pelvieni, a ligamentelor care susțin uterul (după naștere sau menopauză) sau mărirea uterului din cauza sarcinii, fibroamelor sau a unei tumori. De asemenea, cicatricile sau aderențele din pelvis ca urmare a endometriozei, a unei infecții sau a unei intervenții chirurgicale, trag uterul înapoi și îl înclină,” eplică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

O femeie poate să nu știe că are uter retrovers, pentru că în general nu îi creează probleme. Potrivit medicului ginecolog, în unele cazuri, se pot manifesta simptome tipice acestei variații anatomice:

  • durere în timpul actului sexual (inclusiv dureri de spate);
  • dureri sau crampe menstruale;
  • incontinență urinară minoră;
  • dese infecții ale tractului urinar;
  • disconfort la purtarea tampoanelor.

”A avea uter retrovers nu se consideră că este o afecțiune care să necesite tratament. În schimb, atenția trebuie să se concentreze pe cauza înclinației anormale (slăbirea ligamentelor, cicatrici, aderențe, fibroame, tumori),” adaugă dr. Vythoulkas.

Metode pentru repoziționarea unui uter retrovers

Există însă câteva opțiuni pentru corectarea înclinației și repoziționarea uterului atunci când simptomele sunt severe și afectează calitatea vieții. Specialistul detaliază care sunt acestea:

Plasarea unui pesar

Pesarul este un dispozitiv mic din plastic sau silicon care este plasat temporar sau permanent în vagin, pentru a ajuta la susținerea uterului în înclinație înainte. Din păcate pesarele prezintă și un risc crescut de infecție și inflamație, la care se adaugă și dezavantajul că actul sexual este încă dureros pentru femeie, iar partenerului îi poate provoca disconfort.

Repoziționarea manuală

Este realizată în cabinet de către medicul ginecolog.

Repoziționarea chirurgicală

Folosind tehnica chirurgiei laparoscopice, uterul poate fi repoziționat astfel încât să se așeze deasupra vezicii urinare. Această operațiune este relativ simplă și de obicei eficientă. În unele cazuri poate fi luată în considerare îndepărtarea chirurgicală a uterului (histerectomie).

Practicarea exercițiilor „genunchi-piept”

Chiar dacă nu este o soluție permanentă (uterul pur și simplu se va înclina din nou în spate). aducerea genunchilor la piept poate ajuta la obținerea unei poziții mai confortabile a acestuia.

Impactul asupra fertilității și sarcinii

Poziția uterului de obicei nu afectează fertilitatea, însă, este adevărat, obținerea unei sarcini ar putea fi mai dificilă decât în mod normal. A avea uter retrovers nu afectează nici sarcina, travaliul sau nașterea. După primul trimestru, uterul în creștere se ridică din pelvis și, pentru restul sarcinii, se va afla în poziție normală.

”Doar în cazuri extrem de rare uterul mărit în volum nu își corectează poziția și este „prins” în osul pelvin, condiție numită „uter încarcerat”. Un uter încarcerat poate provoca avort spontan în al doilea trimestru sau alte complicații ale sarcinii cum ar fi ruptura uterină sau restricția de creștere intrauterină,” atrage atenția medicul ginecolog.

 

Recent Posts

Duminica Tomii. Tradiții și obiceiuri populare de „Paștele Mic”

Duminica Tomii este prima zi de duminică de după Paşte,de altfel fiind şi singura din…

3 minute ago

HOROSCOP 13 mai 2024. Zodiile afectate de trecerea Lunii prin Taur

Horoscopul zilei de duminică, 13 mai 2024, spune că nativii din zodiac vor avea nevoie…

33 de minute ago

Nemo, câştigătorul Eurovision 2024, a spart trofeul pe scenă (VIDEO)

Nemo a câştigat duminică Eurovision pentru Elveţia cu "The Code", un cântec foarte personal despre…

o oră ago

Cod galben de la ANM. Când scăpăm de VREMEA REA?

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică…

2 ore ago

Ce să faci când ai CREATININA peste limite normale. Semne şi simptome

Creatinina se formează în mușchii umani în timpul exercițiilor intense. Este o sursă de energie…

2 ore ago

Pilonul II de pensii: procedura de retragere a banilor

Pensia administrată privat (obligatorie, Pilonul II) ) nu ne costă suplimentar. Participarea la pensiile administrate…

14 ore ago

Citeste si: