Sari la conținut

Una din zece femei din întreaga lume suferă de endometrioză. De ce știm atât de puțin despre această afecțiune? Povestea emoționantă a pacientelor: „Am simțit că există puțină empatie față de suferința mea”

femeie trista

Ce știi despre endometrioză? Afecțiunea este o boală ginecologică inflamatorie cronică care provoacă, printre altele, dureri intense în abdomenul inferior.

La nivel mondial, 10% dintre femei suferă de endometrioză, conform organizației caritabile Endometriosis UK. Aceasta reprezintă 176 de milioane în total.

Și în Marea Britanie, aproximativ 1,5 milioane de femei și cele născute ca fete suferă de endometrioză, ceea ce vine  una din zece femei afectate de această afecțiune.

Dar de ce știm atât de puțin despre asta? Și de ce durează atât de mult pentru a obține un diagnostic?

Valul începe să se întoarcă în lupta pentru a informa mai bine publicul larg despre boală. De exemplu, un scurtmetraj numit „The Wait”, care prezintă copii care vorbesc despre durerea resimțită de femeile care sunt afectate, tocmai a fost lansat pentru a crește gradul de conștientizare a afecțiunii, una dintre campaniile recente de a atrage atenția asupra acestor efecte.

„Sunt opt ani lungi în care am îndurat dureri groaznice și sentimentul de a nu fi auzit”, potrivit Initimina, compania suedeză de produse intime care a lansat filmul.

Ce este endometrioza?

Pentru a înțelege endometrioza (pronunțat en-doh-mee-tree-oh-sis), este important să știți mai întâi ce este endometrul. Este membrana mucoasă care căptușește peretele interior al uterului.

In timpul ciclului menstrual si datorita estrogenului, endometrul se ingroasa pentru a se potrivi unei eventuale sarcini. Dacă nu există fertilizare, endometrul este eliminat și evacuat de către vagin – aceasta este ceea ce se numește menstruație.

La femeile cu endometrioză, țesutul cu aceleași caracteristici ca și endometrul se dezvoltă în afara uterului în locații anormale, cum ar fi ovarele, vaginul, trompele uterine, rectul, vezica urinară sau intestinele.

Aceste tesuturi pot provoca leziuni, noduli sau chisturi in zonele in care se gasesc, sau doar dureri extreme.

Simptomele comune pot fi durere pelviană ciclică, durere în timpul actului intim sau durere care duce la și în timpul menstruației unei femei.

„La 15 ani începusem să simt dureri îngrozitoare în timpul menstruației – dureri care s-au agravat pe măsură ce au trecut anii”, a descris Aisha Balesaria, una dintre vocile auzite în campania Intimina See+Heard.

Endometrioza poate afecta femeile de orice vârstă. Este o afecțiune pe termen lung care poate avea un impact semnificativ asupra vieții lor.

De ce durează atât de mult să fie diagnosticată și luat în serios?

„Durerea pe care o simțeam a fost considerată „perioade proaste”. M-am simțit complet neajutorată și fără speranță”, a adăugat Balesaria.

„A fost extrem de dificil să aștept ca cineva să mă creadă și, în timp, simptomele mele s-au agravat. Au trecut mulți ani până când  am primit diagnosticul corect. Am simțit că există puțină empatie față de suferința mea în anii în care am încercat să obțin ajutor, iar simptomele mele au fost minimizate aproape tot timpul.”

În medie, durează opt ani pentru a fi diagnosticat cu endometrioză.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel