Arta interviului de angajare. Cum obții o slujbă la 25 și la 45 de ani

Andreea Ciulac

Interviurile pe care le susțin cei aflați în căutarea unui job seamănă izbitor cu un joc de seducție, în care se pun la bătaie toți așii din mânecă: zâmbetul, conversația, atitudinea de învingător. Iată cinci reguli de aur care vă pot ajuta să primiți jobul dorit

Privirile iscoditoare ale viitorilor angajatori, dar și întrebările încuietoare de genul „Unde te vezi peste 5 ani?” pot fi greu de înfruntat chiar și pentru candidații cu un CV impecabil.  Psihologii spun că majoritatea celor care se prezintă la un interviu își înjumătățesc șansele de reușită, renunțând la propriile așteptări legate de viitorul loc de muncă și în special de bani.

„Dacă v-au sunat, înseamnă că au nevoie de serviciile dvs. Este foarte important să vă păstrați  siguranța de sine. Cei ce recrutează sunt de obicei persoane care «citesc» limbajul non-verbal și sunt fini observatori. Astfel vor «simți» dacă manifestați nesiguranță, teamă și dacă sunteți dispuși să faceți compromisuri cu propria persoană. Asigurați-vă că știți suficiente informații despre firmă și pregătiți trei întrebări”, sunt sfaturile Monicăi Burcea, psihoterapeut și trainer formator.

Pe lângă o ținută îngrijită, aspiranții la un loc de muncă ar trebui să pună accentul pe atitudine și discurs. Iată câteva trucuri psihologice care dau roade:

1. Zâmbetul și strângerea de mână fac prima impresie. „Un zâmbet denotă încredere în sine. O mină încruntată și prea serioasă poate transmite, tensiune, stres, pesimism. La polul opus, o strângere de mână abia simțită poate crea senzația de apatie, devitalizare, lipsă de energie. Angajatorii caută oameni energici”, atrage atenția specialistul.

2. Un gest cât o mie de cuvinte. Limbajul non-verbal vă poate fi aliat, dar și dușman atunci când împrumutați gesturile unui copil speriat. „Folosiți o postură corporală corectă, stați drepți pe scaun și nu vă fie teamă să gesticulați din când în când. Nu vă jucați cu pixul, cu telefonul sau cu îmbrăcămintea și nu încrucișați mâinile pe piept. Mesajele inconștiente transmise de toate aceste gesturi denotă tensiune, agitație internă, stăpânire deficitară a emoțiilor“.

3. Întrebați de două ori, răspundeți o dată. Nu este doar politicos, ci și util să ascultați până la capăt întrebările angajatorului, spune specialistul, iar unde aveți dubii, cereți detalii suplimentare: „Asta vă va ajuta să puteți vorbi clar și calm, fără să vă bâlbâiți”.

4. Nu lăsați garda jos. Oricât de binevoitori ar fi partenerii de dialog, interviul de angajare nu trebuie tratat ca o discuție între prieteni: „Nu vă transformați intervievatorul în confident, nu vă angrenați în povești din viața personală și, cel mai important, evitați să vă plângeți sau să vă arătați frustrările. Încercați, de asemenea, să nu vorbiți de rău despre fostul șef”.

5. Fiți sinceri în CV. Există posibilitatea ca, la un moment dat, să fiți rugat să povestiți despre o anumită experiență trecută în CV.

Salariul se negociază numai după ce auziți oferta făcută de angajator, iar dacă primiți celebra întrebare legată de planurile pentru următorii cinci ani, axați-vă pe ceea ce v-ar plăcea să învățați și încercați să păreți optimiști, e sfatul psihoterapeutului Monica Burcea.

Un zâmbet denotă încredere în sine. O mină încruntată și prea serioasă poate transmite, tensiune și stres. La polul opus, o strângere de mână abia simțită dă senzația de apatie”.
Monica Burcea, psihoterapeut

Cum să folosiți în propriul avantaj vârsta

Toate regulile amintite sunt general valabile și fucționează de minune la orice vârstă, cu mențiunea că o persoană trecută de 45 de ani trebui să-și folosească vârsta în avantajul ei.

„Un om cu experiență, chiar dacă nu mai are aceeași capacitate de a-și manifesta entuziasmul ca la 25 de ani, este un om consecvent, dedicat și, cel mai important, poate fi mult mai de încredere decât un tânăr care știe că în orice moment are șansa de a se muta la un alt angajator. Din această perspectivă, ar trebui construite comisii mixte de interviu, care să cuprindă oameni de vârste cât de cât diferite care pot observa experiența și statornicia, nu numai entuziasmul”, mai spune expertul.

Recent Posts

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

16 minute ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

36 de minute ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

55 de minute ago

Perfecționismul și vulnerabilitatea la depresie

Se consideră că anumite caracteristici dispoziționale specifice predispun indivizii la depresie. Un astfel de factor…

o oră ago

TOPUL ZODIILOR care pun pe primul loc FAMILIA. Care sunt cei mai familişti nativi ai horoscopului?

Pentru unii ntivi ai horoscopului, familia înseamnă totul. Viața lor se învârte în jurul celor…

2 ore ago

Tribut pentru medicii români care i-au salvat viaţa unui chitarist celebru după un infarct

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în România, după ce anul trecut i s-a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar