Categories: Expertul zilei

Artroscopia de șold: Când este recomandat să faci această intervenție chirurgicală?

Artroscopia de șold. Durerile persistente la nivelul șoldului, blocajele, bolile degenerative la nivelul articulației sau edemele reprezintă indicațiile atunci când discutăm despre artroscopia de șold.

Aceasta este o procedură chirugicală minim invazivă, la nivelul șoldului, prin care se pot rezolva multiple probleme. Intervenția se efectuează prin 2 – 3 incizii mici, în care se introduce o cameră, dar și instrumente chirurgicale care ajută la tratarea corectă a afecțiunii prezente.

„Articulația șoldului este complexă, cu rol important la mers și menținerea poziției verticale a corpului. Este formată din două oase, coxalul și femurul, care se articulează în cavitatea articulară, ambele fiind acoperite de un cartilaj fin și înconjurat de mușchi, labrum, ligamente și capsulă. Odată instalată, o suferință în această zonă, recomandarea mea, este intervenția chirurgicală.”, explică dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie.

Indicații pentru artroscopia de șold

Impingment acetabular – când apar osteofite sau ciocuri de os la nivelul acetabului.
Leziunea de labrum – labrumul fiind inelul fibrocartilaginos ce încojoară capul femural și îi menține poziția în acetabul.
Inflamația sinovitei.
Îndepărtarea de corp liber intra-articular.
Infecție intra-articulară.
Coxartroza.
Displazie de sold.

„Artroscopia șoldului se practică, cel mai frecvent, folosind anestezie de tip rahidian, dar, în funcție de examenul clinic și cel preoperator, se stabilește tipul de anestezie potrivit fiecărui pacient în parte. Pacientul este poziționat pe partea dorsală, se aplică o tracțiune la nivelul șoldului folosind un sistem special pentru a creea spațiu suficient pentru a explora articulația. Apoi, folosind 2-3 incizii mici și instrumente speciale de vizualizare a articulației, se pot rezolva diferitele probleme ale șoldului. Durata operatorie este cuprinsă între 60-90 de minute.”, explică specialistul, în continuare.

„Timpul de recuperarea diferă, de la o afecțiune tratată la alta, și se poate întinde pe o perioadă cuprinsă între 2 și 12 săptămâni. În primele zile, este posibil ca deplasarea să se facă cu ajutorul unei cârje. Procesul de recuperare implică un program de fizioterapie și kinetoterapie pentru recăpătarea forței și mobilității. Rezultatul final, post operator, se instalează undeva între 6 și 12 luni.”, conchide ortopedul Tarek Nazer.

Recent Posts

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

4 minute ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

34 de minute ago

Înlocuitor pentru un medicament antiinflamator. Poți să iei asta, fără prescripție medicală

Înlocuitor pentru Aspenter. Aspenterul este un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat pentru tratarea durerii și inflamației…

o oră ago

Și tu ai această grupă de sânge? Boala gravă pe care o poți face dacă o ai

O descoperire recentă arată că persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un…

2 ore ago

Encefalita autoimună limbică

Encefalita limbică. Este o formă de encefalită care afectează, în principal, lobul temporal al creierului,…

2 ore ago

Veste tristă pentru pensionari. Comisia Europeană avertizează: România se află în pericol

Datoriile publice, o problemă majoră pentru România. Pensiile românilor, la un pas de a fi…

3 ore ago

Citeste si: