miercuri, octombrie 28, 2020

Artroscopia de șold. Durerile persistente la nivelul șoldului, blocajele, bolile degenerative la nivelul articulației sau edemele reprezintă indicațiile atunci când discutăm despre artroscopia de șold.

Aceasta este o procedură chirugicală minim invazivă, la nivelul șoldului, prin care se pot rezolva multiple probleme. Intervenția se efectuează prin 2 – 3 incizii mici, în care se introduce o cameră, dar și instrumente chirurgicale care ajută la tratarea corectă a afecțiunii prezente.

Citește și:

„Articulația șoldului este complexă, cu rol important la mers și menținerea poziției verticale a corpului. Este formată din două oase, coxalul și femurul, care se articulează în cavitatea articulară, ambele fiind acoperite de un cartilaj fin și înconjurat de mușchi, labrum, ligamente și capsulă. Odată instalată, o suferință în această zonă, recomandarea mea, este intervenția chirurgicală.”, explică dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie.

Citește și:

Indicații pentru artroscopia de șold

Impingment acetabular – când apar osteofite sau ciocuri de os la nivelul acetabului.
Leziunea de labrum – labrumul fiind inelul fibrocartilaginos ce încojoară capul femural și îi menține poziția în acetabul.
Inflamația sinovitei.
Îndepărtarea de corp liber intra-articular.
Infecție intra-articulară.
Coxartroza.
Displazie de sold.

„Artroscopia șoldului se practică, cel mai frecvent, folosind anestezie de tip rahidian, dar, în funcție de examenul clinic și cel preoperator, se stabilește tipul de anestezie potrivit fiecărui pacient în parte. Pacientul este poziționat pe partea dorsală, se aplică o tracțiune la nivelul șoldului folosind un sistem special pentru a creea spațiu suficient pentru a explora articulația. Apoi, folosind 2-3 incizii mici și instrumente speciale de vizualizare a articulației, se pot rezolva diferitele probleme ale șoldului. Durata operatorie este cuprinsă între 60-90 de minute.”, explică specialistul, în continuare.

Citește și:

“Timpul de recuperarea diferă, de la o afecțiune tratată la alta, și se poate întinde pe o perioadă cuprinsă între 2 și 12 săptămâni. În primele zile, este posibil ca deplasarea să se facă cu ajutorul unei cârje. Procesul de recuperare implică un program de fizioterapie și kinetoterapie pentru recăpătarea forței și mobilității. Rezultatul final, post operator, se instalează undeva între 6 și 12 luni.”, conchide ortopedul Tarek Nazer.

Parteneri--