Categories: Ştiri sănătate

Asociaţiile bolnavilor de cancer îl acuză pe Alexandru Rafila că prelungește „agonia pacienților oncologici”. FABC va acţiona în instanţă Ministerul Sănătăţii

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care include 28 de asociații regionale, cu peste 90.000 de membri, a lansat noi critici dure la adresa ministrului Sănătății într-o scrisoare adresată către Comisia pentru cercetarea abuzurilor și pentru petiții din Camera Deputaților.

Federația îl acuză că, prin decizia de a elabora un nou plan de combatere a cancerului, ministrul prelungește “agonia pacienților oncologici”.

“Considerăm că Domnul Ministru Alexandru Rafila se consideră mai presus decât legea în România, încălcând, astfel, în mod flagrant Constituția României; a prejudiciat starea de spirit și siguranța pacienților cu cancer din România, și așa greu încercați de lipsurile din sistemul sanitar pe care îl conduce Domnul Alexandru Rafila”, se arată în scrisoare, potrivit 360medical.ro.

Potrivit federației, prin neimplementarea PNCC, ministrul “dorește să mențină cifrele și procentele rușinii la nivel european, cu peste 20.000 de decese/an evitabile din patologia oncologică și cu 48% mai multe decese/an față de media europeană, din aceeași patologie”.

FABC a anunţat recent că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC).

Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului a fost votat anul trecut în Parlament și promulgat de președinte în noiembrie 2022, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2023 prin lege.

Ministerul Sănătății trebuia să aibă deja pregătite normele de aplicare, care să se aplice de la 1 iulie, însă în loc de acestea, instituția a anunțat că a fost elaborată o variantă “corectată” a planului, care a fost recent lansată în dezbatere publică.

Modificarea planului inițial a fost criticată dur atât de asociațiile de pacienți, cât și de unii dintre medicii implicați în elaborarea lui, precum prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății, coordonatorul Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului și deputat PSD – partidul din care face parte și actualul ministru al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Recent Posts

Encefalita autoimună limbică

Encefalita limbică. Este o formă de encefalită care afectează, în principal, lobul temporal al creierului,…

30 de minute ago

Veste tristă pentru pensionari. Comisia Europeană avertizează: România se află în pericol

Datoriile publice, o problemă majoră pentru România. Pensiile românilor, la un pas de a fi…

60 de minute ago

Simptomul „subtil” al cancerului intestinal care ar putea însemna că ai sângerări interne

Cancerul intestinal vă poate împiedica, de asemenea, să absorbiți în mod corespunzător substanțele nutritive din…

2 ore ago

Câte războaie mondiale au mai rămas conform Bibliei: semnele următorului sunt deja vizibile

Câte războaie mondiale au mai rămas conform Bibliei: semnele următorului sunt deja vizibile. Izbucnirea conflictului…

2 ore ago

Băutura diuretică bogată în potasiu care face minuni pentru eliminarea retenției de apă în mod natural

Retenția de lichide este o problemă comună de care suferă multe persoane, deoarece, potrivit Fundației…

3 ore ago

Avertisment dur. Anca Dimancea trage semnalul de alarmă: „Avem energia dezastrelor naturale”

Anca Dimancea iese la înaintare cu avertizări severe datorită haosului provocat în acest an de…

3 ore ago

Citeste si: