Sari la conținut

Bolnavii de cancer dau în judecată Ministerul Sănătății, după anunțul privind întocmirea unui nou Plan de Combatere a Cancerului. „Cine răspunde pentru morți?”

În cursul zilei de miercuri, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat necesitatea întocmirii unui nou Plan de Combatere a Cancerului, la 7 luni de când actualul plan, a fost aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a transmis că în acest weekend va hotărî un calendar de proteste împotriva deciziei autorităților.

„Noi avem o lege votată de tot Parlamentul care trebuie apărată. Ministrul Rafila o mai întârzie o jumătate de an. Cine răspunde pentru morții din acest timp?”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, pentru Hotnews.

În plus, bolnavii de cancer vor acționa în judecată Ministerul Sănătății pentru refuzul de a aplica o lege care a fost deja promulgată.

„La 1 iulie, când se încheie cele 180 de zile în care normele de aplicare pentru Planul de cancer adoptat de Parlament ar fi trebuit să fie gata, acționăm Ministerul Sănătății în instanță pentru nerespectarea legii și vom ieși cu proteste în stradă. Pe noi nu ne interesează gogorițele domnului ministru și nu poți să vii cu o lege la lege deja promulgată. Este de noaptea minții”, a mai precizat Cezar Irimia.

Citeste si:

Planul Național de Combatere a Cancerului ar urma să aducă în România bani europeni pentru o mai bună gestionare a situației pacienților oncologici. UE pune la dispoziție în total, pentru toate țările care aplică cu un plan, aproximativ 4 miliarde de euro.

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului 31.05.2023

Ministrul sănătăţii a anunțat că se lucrează la o nouă formă a Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, iar toate activităţile prevăzute în cadrul acestuia ar urma să fie finanţate abia de anul viitor, după aprobarea bugetului.

Ministrul Sănătății: Eu nu intru în polemici cu nimeni

Profesorul Patriciu Achimaş Cadariu l-a acuzat pe ministrul Sănătăţii că s-ar ocupa cu „denigrări” în loc să facă normele de aplicare şi că ar „distruge lucruri la care nu se pricepe”.

„Eu l-am invitat pe domnul Patriciu Achimaş Cadariu, care este coordonatorul ştiinţific al planului care a fost votat de Parlament. Dânsul a refuzat orice fel de dialog înainte de adoptarea de către Parlament a acestui plan.

Ministerul Sănătăţii – care nu a fost implicat în niciun fel în redactarea lui – avea destul de multe obiecţii. L-am inclus în grupul de lucru. Dânsul este şi l-am numit vicepreşedintele Comisiei de chirurgie oncologică.

Refuzul – nu de a discuta cu mine, ci cu colegii lui care au făcut acest plan – pentru mine este simbolic. Eu nu intru în polemici cu nimeni, nu jignesc pe nimeni, nu fac comparaţii cu filme din cinematografia iugoslavă din anii ’90. Îi urez multă sănătate.

Cred că o decenţă în exprimare şi în atitudine avem cu toţii nevoie”, a susținut miercuri Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la Institutul Fundeni, potrivit Agerpres.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.