Atenție la acest semn! Adesea este asociată cu senzația de foame, schimbări ale dispoziției, somn de slabă calitate

Atenție la acest semn! Adesea este asociată cu senzația de foame, schimbări ale dispoziției, somn de slabă calitate

Aportul insuficient de proteine are un efect negativ asupra sănătății umane. Una dintre afecțiunile cauzate de nivelurile scăzute de proteine din sânge se numește hipoproteinemie.

În cazul unui aport insuficient de proteine, organismul poste suferi de anumite probleme de sănătate. Lipsa lor este asociată cu senzația de foame, pierderea masei musculare, schimbări ale dispoziției, somn de slabă calitate sau incapacitatea de a vă atinge obiectivele fitness.

Semnele unui aport insuficient de proteine variază de la mai puțin severe la severe. Aici puteți găsi câteva exemple:

  • oboseală și slăbiciune
  • infecții virale sau bacteriene recurente
  • modificări ale dispoziției
    pofta de alimente bogate în proteine

De asemenea, ar trebui să menționăm că aceste simptome pot fi asociate cu o lipsă generală de energie și alte probleme de sănătate. Prin urmare, diagnosticul de hipoproteinemie este posibil numai după un consult medical. Cu toate acestea, deficitul de proteine cauzează și alte probleme.

5 semne de care ar trebui să fiți conștienți

1. Senzația de foame imediat după ce ai terminat de mâncat

Senzația de foame fluctuează pe parcursul zilei. Prin urmare, este firesc ca după un antrenament intens să vă fie mai foame decât în zilele în care aveți mai puțină activitate fizică. Totuși, dacă vă simțiți flămânzi la scurt timp după ce ați mâncat, acesta poate fi un semn al lipsei de proteine.

Organismul digeră proteinele mai încet decât carbohidrații, care reprezintă o sursă imediată de energie. Este indicat să includeți în fiecare masă o sursă de proteine, carbohidrați complecși și grăsimi. Masa rezultată va fi echilibrată nutrițional, va oferi senzația de sațietate mai mult timp și vă va oferi un flux mai stabil de energie, potrivit gymbeam.ro.

În comparație cu alimentele cu un conținut mai scăzut de proteine, senzația de sațietate durează mai mult timp. Este posibil să observați un apetit mai mare și o dorință de a consuma mai mult dacă aportul de proteine este inadecvat. Această dorință a fost frecvent legată de un exces de alimente dulci, grase, dense în calorii sau care conțin calorii, al căror consum poate duce la creșterea în greutate.

2. Pierdeți masă musculară
Masa voastră musculară este cel mai mare depozit de proteine din organism. Dacă nu aveți suficientă masă musculară, acesta își va lua aportul din mușchii scheletici pentru a-și proteja țesuturile și funcțiile importante. Prin urmare, deficitul de proteine duce la pierdere musculară în timp, cunoscută sub numele de sarcopenie. Acesta este un sindrom de pierdere treptată a masei, forței sau funcției musculare.

Persoanele în vârstă se confruntă frecvent cu acest lucru, în ciuda faptului că nevoile lor de proteine sunt minime. Cu toate acestea, poate exista o problemă dacă nu consumați suficiente proteine, dar vă implicați într-o activitate fizică excesivă. Potrivit studiilor, creșterea aportului de proteine poate inversa deteriorarea musculară. Este optim să combinați un aport suficient de proteine cu antrenamentul de forță pentru a câștiga masă musculară. A avea o cantitate suficientă de masă musculară este astfel una dintre condițiile prealabile pentru o viață mai lungă și mai fericită.

 3. Apar probleme cu părul, pielea și unghiile
Căderea părului, pielea uscată sau ruperea unghiilor pot fi primele semne că aportul de proteine nu este suficient.

Biotina, o vitamină din grupul B solubilă în apă, este esențială pentru metabolismul aminoacizilor cu lanț ramificat.

Următoarele se găsesc în proteine. În plus, biotina este necesară pentru a menține sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.

Lipsa de proteine și biotină sunt, de obicei, conectate între ele. Problemele cu părul, pielea sau unghiile pot fi, de asemenea, legate de deficiența de:  Zinc, Fier, Acizi grași și omega-3
Dacă vă interesează acest subiect, vă recomandăm articolul nostru intitulat Cum să vă îmbunătățiți calitatea părului și care vitamine sunt cele mai bune pentru acesta?

 4. Probleme cu somnul
Dacă aveți probleme cu somnul, organismul vostru ar putea avea nevoie de un aport crescut de proteine. Procesul de ardere al acestora este mult mai lent decât în cazul carbohidraților.

Dacă vă lipsesc proteinele și energia, vă treziți la fiecare 2-3 ore în timpul nopții, deoarece organismul vostru își dorește următoarea masă. Un aport suficient de proteine, împreună cu o alimentație bine concepută, vă va oferi o senzație mai lungă de sațietate și o mai bună stabilizare a insulinei. Somnul neîntrerupt poate fi asociat și cu acest lucru.

5. Sunteți foarte stresați și nu vă puteți concentra
Eliberarea hormonilor de stres poate avea un efect asupra deficienței musculare și tisulare crescute. Este important să ne dăm seama când stresul este de vină. Dacă nu aveți suficiente proteine în alimentația voastră, vă veți recupera foarte greu. Țesuturile voastre pot suferi ca urmare a unui stil de viață stresant și a unei alimentații necorespunzătoare. În plus, deficitul de proteine vă afectează și puterea de concentrare.

Dacă nu vă puteți concentra, atunci poate fi și din cauza alimentației voastre. Neurotransmițători precum serotonina sau dopamina au nevoie de cantitatea potrivită de aminoacizi pentru sinteza lor, care este asigurată de proteine. Deficiența lor poate duce la stare de rău, capacitate slabă de concentrare și vigilență mintală redusă.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

10 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

11 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra