Categories: Ştiri sănătate

Atenție la acest tip de carne! Medic, avertisment de ultimă oră: Pot apărea complicaţii cardiace, pulmonare și neurologice

Medic, avertisment de ultimă oră. Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, astfel că foarte mulți români sacrifică, în această perioadă, porcii din gospodării. Pentru a nu apărea probleme de sănătate, un medic renumit vine cu recomandări sanitare.

Medic, avertisment de ultimă oră: Pot apărea complicaţii cardiace

Medicii recomandă un examen trichineloscopic înainte de a consuma carnea, pentru a vedea dacă nu este infestată cu Trichinella Spiralis. Boala parazitară provocată de acest vierme este trichineloza și poate fi foarte periculoasă.

”Viermele ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi unde se închistează şi împiedică funcţionarea corespunzătoare a acestora. Există, însă, posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, şi vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, atrage atenţia asist. univ. dr. Ovidiu Roşca, medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat de presă transmis, marţi, de spital, scrie Realitatea.net.

Medicii avertizează că, în cazul în care apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică a bolii este mai severă.

Simptome ale trichinelozei

Principalele simptome ale trichinelozei sunt:

  • febră
  • dureri de cap
  • erupţii cutanate
  • tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale)
  • edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar hemoragii.

Atenție! Primele simptome apar la o zi sau două după consumul de carne infestată.

”Multă lume încă refuză să testeze carnea de porc pe care o cumpără din gospodăriile private. Examenul trichineloscopic nu este unul complicat. Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat. Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.

Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, spune Ovidiu Roşca.

 

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

13 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică