Categories: Ştiri sănătate

Atenție la acest ULEI! Dr. Tudor Ciuhodaru: „A devenit peste noapte duşmanul mondial”

Cel mai consumat ulei de pe glob este foarte periculos, atrag atenția specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Acesta este uleiul de palmier, folosit atât în industria fast-food, cât și la prepararea dulciurilor procesate la peste 200 de grade Celsius, este un adevărat pericol.

Recent, OMS a avertizat că cinci miliarde de oameni sunt expuși unor riscuri mai mari de boli de inimă din cauza grăsimilor trans. Încă din 2018, OMS a făcut apel ca aceste grăsimi nesănătoase să fie eliminate la nivel mondial până în 2023, pe fondul dovezilor că acestea cauzează 500.000 de decese premature în fiecare an.

Avertismentele Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară și ale Organizației Mondiale a Sănătății privind utilizarea uleiului de palmier pentru produsele de tip fast-food și pentru dulciurile procesate au stârnit panică în rândul consumatorilor.

„Este îngrijorător pentru mine, că e vorba de un produs care era considerat stabil şi avea priorităţi de a menţine activitatea cardiacă şi care aduce un aport important de vitamina E în alimentaţia noastră zilnică.

O linguriţă de ulei de palmier are cam 14% din necesarul de vitamina E zilnic şi a devenit peste noapte duşmanul mondial”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3.

Uleiul de palmier pare să aibă unele beneficii pentru sănătate

Unele studii au arătat că uleiul de palmier poate contribui la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă și ajută la funcționarea creierului, potrivit lui Michalczyk.

De exemplu, un studiu publicat în 2015 în World Journal of Cardiology a concluzionat că uleiul de palmier nu crește riscul de probleme cardiovasculare.

În plus, uleiul de palmier este bogat în tocotrienoli, o formă de vitamina E care acționează ca un antioxidant. Unele cercetări sugerează că tocotrienolii pot încetini progresia demenței și pot reduce riscul de accident vascular cerebral, a adăugat Michalczyk. Un studiu publicat în 2022 în Food Research International a susținut această ipoteză.

Cu toate acestea, uleiul de palmier nu este cel mai sănătos ulei pe care îl puteți folosi pentru gătit.

„Uleiul este cam jumătate grăsimi bune [nesaturate] și jumătate grăsimi rele [saturate]. Dar se găsește în atât de multe alimente variate încât este dificil pentru cercetători să determine dacă este bun sau rău pentru tine”, a spus Rizzo.

Recent Posts

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

12 minute ago

România riscă să dispară ca nație. Rata natalităţii, la cel mai mic nivel de când se fac statistici. „Până în 2100 vor fi în jur de 14 milioane de români”

România trece prin cea mai gravă criză a istoriei sale recente. Natalitatea se prăbușește, iar…

42 de minute ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

o oră ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

2 ore ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

2 ore ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

3 ore ago

Citeste si: