Sari la conținut

Atenție la acest ULEI! Dr. Tudor Ciuhodaru: „A devenit peste noapte duşmanul mondial”

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Cel mai consumat ulei de pe glob este foarte periculos, atrag atenția specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Acesta este uleiul de palmier, folosit atât în industria fast-food, cât și la prepararea dulciurilor procesate la peste 200 de grade Celsius, este un adevărat pericol.

Recent, OMS a avertizat că cinci miliarde de oameni sunt expuși unor riscuri mai mari de boli de inimă din cauza grăsimilor trans. Încă din 2018, OMS a făcut apel ca aceste grăsimi nesănătoase să fie eliminate la nivel mondial până în 2023, pe fondul dovezilor că acestea cauzează 500.000 de decese premature în fiecare an.

Avertismentele Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară și ale Organizației Mondiale a Sănătății privind utilizarea uleiului de palmier pentru produsele de tip fast-food și pentru dulciurile procesate au stârnit panică în rândul consumatorilor.

„Este îngrijorător pentru mine, că e vorba de un produs care era considerat stabil şi avea priorităţi de a menţine activitatea cardiacă şi care aduce un aport important de vitamina E în alimentaţia noastră zilnică.

O linguriţă de ulei de palmier are cam 14% din necesarul de vitamina E zilnic şi a devenit peste noapte duşmanul mondial”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3.

Uleiul de palmier pare să aibă unele beneficii pentru sănătate

Unele studii au arătat că uleiul de palmier poate contribui la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă și ajută la funcționarea creierului, potrivit lui Michalczyk.

De exemplu, un studiu publicat în 2015 în World Journal of Cardiology a concluzionat că uleiul de palmier nu crește riscul de probleme cardiovasculare.

În plus, uleiul de palmier este bogat în tocotrienoli, o formă de vitamina E care acționează ca un antioxidant. Unele cercetări sugerează că tocotrienolii pot încetini progresia demenței și pot reduce riscul de accident vascular cerebral, a adăugat Michalczyk. Un studiu publicat în 2022 în Food Research International a susținut această ipoteză.

Cu toate acestea, uleiul de palmier nu este cel mai sănătos ulei pe care îl puteți folosi pentru gătit.

„Uleiul este cam jumătate grăsimi bune [nesaturate] și jumătate grăsimi rele [saturate]. Dar se găsește în atât de multe alimente variate încât este dificil pentru cercetători să determine dacă este bun sau rău pentru tine”, a spus Rizzo.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel