Categories: Ştiri sănătate

Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a infectat

Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a infectat făcând boala lyme. Care sunt zonele cele mai afectate și la ce trebuie să fim atenți.
Mușcătura de căpușe este extrem de periculoasă deoarece poate da o maladie tot mai întâlnită în ultimii ani. O analiză arată că 14% din populația lumii a avut boala Lyme, transmisă de căpușe.
Cele mai multe îmbolnăviri de pe continentul nostru sunt în Europa Centrală(20%) și de Est (peste 10%) . Borelioza Lyme sau boala Lyme este o maladie infecţioasă cauzată de o bacterie transmisă la oameni prin înţepăturile căpuşelor infectate.
Potrivit unei analize publicate în revista BMJ Global Health, citate de digi24.ro, Europa Centrală prezintă cea mai mare rată de infectare – 20%.
Bărbaţii de peste 50 de ani care trăiesc în zone rurale sunt persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare.

Cine sunt cei mai expuși

Analiza citată arată că cele mai expuse persoane sunt cele care lucrează în domeniul agricol, precum și muncitori care interacționează cu animale gazdă pentru căpușe: câini, oi.

Totuși, pot fi expuse și alte persoane, nu doar cele care lucrează în agricultură sau zootehnie. Chiar și o plimbare prin parc ar putea să ne expună, dacă suntem mușcați de o căpușă…

Boala Lyme este arareori mortală, însă persoanele înţepate de o căpuşă infectată prezintă adeseori o erupţie cutanată şi simptome pseudo-gripale, mai ales dureri musculare şi articulare, dureri de cap, ameţeli şi vărsături.

Această boală poate afecta diferite zone ale corpului, chiar si unele mai greu observabile cum ar fi axila, zona inghinala sau cea poplitee (in spatele genunchiului).

Poate fi greu de observat

Locul propriu-zis al muscaturii de capusa este si cel prin care bacteria B. burgorferi pătrunde in organism. Primul semn al infectiei este eritemul migrator.

Din pacate, acesta apare in numai 60-80% din cazuri si de aceea absenta lui nu inseamna intotdeauna absenta infectiei – cu alte cuvinte, exista 20-40% sanse ca individul sa fie infectat, dar sa nu prezinte eritemul.

Eritemul migrator se poate instala oricand intr-un interval de cateva zile sau cateva saptamani (in general, 3-30 de zile) de la momentul muscaturii si apare ca o eruptie cutanata rosiatica, centrata de locul de atasare a capusei.

In timp, acesta se extinde centrifug marindu-si suprafata, devenind o placa rotund-ovalara, deseori cu o clarificare, decolorare centrala – de aici si aspectul de ”semn de tras la tinta” sau de ”ochi de bou”.

Atenție la erupții asimptomatice!

In majoritatea cazurilor, eruptia este asimptomatica, dar uneori poate fi insotita de prurit  sau de senzatia de arsura.

In aceasta etapa, infectia poate asocia si un sindrom pseudogripal, manifestat prin: febra, astenie, oboseala, dureri de cap, redoare sau dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii .

Netratat, eritemul migrator dispare in cateva saptamani.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania, leziunile inelare rosiatice aparute la cateva ore dupa intepatura capusei sunt de natura alergica și nu sunt catalogate drept eritem migrator, aparitia lor neinsemand instalarea bolii Lyme.

De obicei, o astfel de leziune de natura alergica la locul muscaturii are un diametru mai mic de 5 cm si spre deosebire de eritemul migrator, nu isi mareste suprafata in timp si se remite in1-2 zile.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

3 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

4 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

4 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

5 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

5 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

6 ore ago

Citeste si: