marți, august 16, 2022
Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a infectat făcând boala lyme. Care sunt zonele cele mai afectate și la ce trebuie să fim atenți. 
Mușcătura de căpușe este extrem de periculoasă deoarece poate da o maladie tot mai întâlnită în ultimii ani. O analiză arată că 14% din populația lumii a avut boala Lyme, transmisă de căpușe.
Cele mai multe îmbolnăviri de pe continentul nostru sunt în Europa Centrală(20%) și de Est (peste 10%) . Borelioza Lyme sau boala Lyme este o maladie infecţioasă cauzată de o bacterie transmisă la oameni prin înţepăturile căpuşelor infectate.
Potrivit unei analize publicate în revista BMJ Global Health, citate de digi24.ro, Europa Centrală prezintă cea mai mare rată de infectare – 20%.
Bărbaţii de peste 50 de ani care trăiesc în zone rurale sunt persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare.

Cine sunt cei mai expuși

Analiza citată arată că cele mai expuse persoane sunt cele care lucrează în domeniul agricol, precum și muncitori care interacționează cu animale gazdă pentru căpușe: câini, oi.

Totuși, pot fi expuse și alte persoane, nu doar cele care lucrează în agricultură sau zootehnie. Chiar și o plimbare prin parc ar putea să ne expună, dacă suntem mușcați de o căpușă…

Boala Lyme este arareori mortală, însă persoanele înţepate de o căpuşă infectată prezintă adeseori o erupţie cutanată şi simptome pseudo-gripale, mai ales dureri musculare şi articulare, dureri de cap, ameţeli şi vărsături.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că poți face cancer hepatic! Exper...

Această boală poate afecta diferite zone ale corpului, chiar si unele mai greu observabile cum ar fi axila, zona inghinala sau cea poplitee (in spatele genunchiului).

Poate fi greu de observat

Locul propriu-zis al muscaturii de capusa este si cel prin care bacteria B. burgorferi pătrunde in organism. Primul semn al infectiei este eritemul migrator.

Din pacate, acesta apare in numai 60-80% din cazuri si de aceea absenta lui nu inseamna intotdeauna absenta infectiei – cu alte cuvinte, exista 20-40% sanse ca individul sa fie infectat, dar sa nu prezinte eritemul.

Eritemul migrator se poate instala oricand intr-un interval de cateva zile sau cateva saptamani (in general, 3-30 de zile) de la momentul muscaturii si apare ca o eruptie cutanata rosiatica, centrata de locul de atasare a capusei.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre sindromul morții subite! Dr. Ciuho...

In timp, acesta se extinde centrifug marindu-si suprafata, devenind o placa rotund-ovalara, deseori cu o clarificare, decolorare centrala – de aici si aspectul de ”semn de tras la tinta” sau de ”ochi de bou”.

Atenție la erupții asimptomatice!

In majoritatea cazurilor, eruptia este asimptomatica, dar uneori poate fi insotita de prurit  sau de senzatia de arsura.

In aceasta etapa, infectia poate asocia si un sindrom pseudogripal, manifestat prin: febra, astenie, oboseala, dureri de cap, redoare sau dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii .

Te-ar mai interesa: Obiceiul care îți afectează sănătatea inimii și a ...

Netratat, eritemul migrator dispare in cateva saptamani.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania, leziunile inelare rosiatice aparute la cateva ore dupa intepatura capusei sunt de natura alergica și nu sunt catalogate drept eritem migrator, aparitia lor neinsemand instalarea bolii Lyme.

De obicei, o astfel de leziune de natura alergica la locul muscaturii are un diametru mai mic de 5 cm si spre deosebire de eritemul migrator, nu isi mareste suprafata in timp si se remite in1-2 zile.

Te-ar mai interesa: Dispare unul dintre cele mai importante lanțuri de...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private