Categories: Ştiri sănătate

Atenție! Porumb românesc, contaminat cu o substanță cancerigenă!

Atenție! Porumb românesc, contaminat cu o substanță cancerigenă! Autoritățile de control agroalimentar au anunțat că marfa descoperită provine de la o fermă din Arad, însă nu au fost date detalii cu privire la numele companiei sau la cantitatea achiziționată.

Porumbul furajer este contaminat cu micotoxina Aflatoxina B1 din România, dar produsul nu a fost încă vândut în această țară.

Olanda a raportat potențialul de contaminare și l-au clasificat ca fiind grav în cadrul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje. S-a stabilit că un transport de porumb furajer a fost contaminat cu o micotoxină, despre care se crede că este cancerigenă.

Autoritățile de control agroalimentar din statele membre sunt conectate la RASFF, o platformă electronică. În cazul în care se constată nereguli și neconformități, cum ar fi depășirea nivelurilor maxime de pesticide, micotoxine, alergeni etc., aceasta raportează în timp real informații despre mărfurile agroalimentare introduse pe piața europeană, inclusiv despre produsele importate din țări terțe.

Nivelul de aflatoxină B1, peste cel recomandat
Țările de Jos au investigat și au urmărit societatea din Arad după ce au primit notificarea din partea RASFF la 5 iulie; cu toate acestea, nici concluziile acestei investigații, nici numele societății nu au fost dezvăluite în RASFF.

Analiza a arătat că eșantionul prelevat din lotul românesc avea o concentrație de aflatoxină B1 de 0,200 mg/kg, ceea ce este mai mare decât nivelul maxim admisibil de 0,02 mg/kg.

Sursa foto: Unsplash

Ce este aflatoxina B1
Aflatoxina B1 este o aflatoxină produsă de Aspergillus flavus și A. parasiticus. Este un agent cancerigen foarte puternic.

Aflatoxina B1 este un contaminant comun într-o mare varietate de alimente, inclusiv alune, făină din semințe de bumbac, porumb și alte cereale și hrana animalelor.

Aflatoxina B1 este considerată cea mai toxică aflatoxină și este puternic asociată cu carcinomul hepatocelular uman (HCC).

Expunerea la aflatoxina B1 este gestionată cel mai bine prin măsuri de prevenire a contaminării culturilor în câmp, manipulare și depozitare după recoltare sau măsuri de identificare și decontaminare a culturilor și furajelor contaminate. De exemplu, decontaminarea biologică cu ajutorul bacteriei cu o singură specie Flavobacterium aurantiacum a fost folosită pentru a elimina aflatoxina B1 din arahide și porumb.

Descoperirea aflatoxinei B1 a venit în urma morții pe scară largă a curcanilor în Anglia, în vara anului 1960, din cauza unei boli necunoscute, pe atunci denumită „boala X”. Pe parcursul a 500 de focare, boala a făcut dus la decesul a peste100.000 de curcani care păreau a fi sănătoși. Ulterior, s-a constatat că moartea pe scară largă a fost cauzată de contaminarea cu Aspergillus flavus a făinii de arahide, potrivit Capital.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

7 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

8 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra