Sari la conținut

Adevărul despre cartofii prăjiți! Informația pe care oamenii trebuie să o știe

alimentele prăjite duc la tulburari afective
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
cartofii prăjiți duc la depresie si anxietate

Adevărul despre cartofii prăjiți! Alimentele prăjite, în special acrilamida, care este un contaminant reprezentativ în alimentele prăjite, au un efect negativ asupra creierului. O legătură de cauzalitate între alimentele prăjite și creier este puternic asociat cu un risc mai mare de a dezvolta tulburări afective.

Consumați frecvent, adică de cel puțin două ori pe săptămână, cartofii prăjiți nu sunt deloc prietenoți cu starea noastră de sănătate, au un impact negativ asupra creierului

Tulburări afective,  pronunțate în rândul consumatorilor bărbați și tineri

Conform unui studiu recent, expunerea pe termen lung la induce comportamente asemănătoare anxietății și depresive prin neuroinflamația mediată de stresul oxidativ și dezvăluie mecanismul de bază pe care calea de semnalizare a PPAR mediază tulburarea metabolismului lipidelor indusă de acrilamidă în creier.

acrilamidă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cartofii prăjiți, un dezastru pentru sănătate

Potrivit cercetătorilor, o populație cu 140.728 de persoane, a arătat că consumul frecvent de alimente prăjite, în special consumul de cartofi prăjiți, este puternic asociat cu un risc cu 12% și, respectiv, cu 7% mai mare de anxietate și depresie.

Citeste si:

În mod constant, expunerea pe termen lung la acrilamidă, un contaminant reprezentativ de procesare a alimentelor în produsele prăjite, exacerbează scototaxia și tigmotaxia și afectează și mai mult capacitatea de explorare și socialitatea peștilor zebră adulți, manifestând comportamente asemănătoare anxietății și depresive.

Analiza multiomică a arătat că expunerea cronică la acrilamidă induce tulburări ale metabolismului lipidelor cerebrale și neuroinflamației.

Împreună, aceste rezultate, atât din punct de vedere epidemiologic, cât și mecanic, oferă dovezi puternice pentru a dezlega mecanismul anxietății și depresiei declanșate de acrilamidă și evidențiază importanța reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală, potrivit pnas.org.

Cartofii prăjiți afectează dieta

Află că o porție de cartofi prăjiți de 200 de grame conține 638 de calorii! Fără să adăugăm pâinea, friptura sau sucul pe care le mâncăm împreună cu ei.

Aceeași cantitate de cartofi prăjiți are: 12 grame de proteine, 51 grame de lipide, 114 grame de carbohidrați și 12 grame de fibre.

Reamintim că femeile sedentare ar trebui să consume doar 1.800 de calorii pe zi. Așa că o porție de cartofi prăjiți de 200 de grame reprezintă deja jumătate din aportul zilnic de calorii. Bărbații sedentari trebuie să consume zilnic doar 2.400 de calorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.