Categories: Ştiri sănătate

Automedicația și riscurile la care ne supunem. Pastile banale care pot duce la cancer!

Automedicația și riscurile la care ne supunem. Automedicația este definită ca selecția și utilizarea medicamentelor de către indivizi (sau un membru al familiei indivizilor) pentru a trata afecțiuni sau simptome auto-recunoscute sau autodiagnosticate.

Automedicația este un fenomen global și poate contribui potențial la rezistența patogenilor umani la antibiotice. Consecințele negative ale unor astfel de practici ar trebui să fie întotdeauna subliniate pentru comunitate și pașii pentru a o reduce.

Utilizarea irațională a antimicrobienelor fără îndrumare medicală poate duce la o probabilitate mai mare de terapie inadecvată, incorectă sau nedatorată, diagnostic ratat, întârzieri în tratamentul adecvat, rezistență la agenți patogeni și morbiditate crescută.

Automedicația și riscurile la care ne supunem

Ar fi sigur, dacă persoanele care utilizează diverse tratamente, ar avea cunoștințe suficiente despre doza sa, timpul de administrare, efectul secundar asupra dozei excesive, dar din cauza lipsei de informații poate provoca efecte grave, cum ar fi rezistența la antibiotice, probleme ale pielii, hipersensibilitate și alergie, iar uneori pot duce și la cancer sau chiar deces. Să nu uităm cazul pacientului care a murit zilele trecute de supradoză de paracetamol, din dorința de a se auto-trata de coronavirus.

Problemele majore legate de automedicație sunt risipa de resurse, rezistența crescută a agenților patogeni și cauzează pericole grave pentru sănătate, cum ar fi reacțiile adverse și suferința prelungită. Rezistența antimicrobiană este o problemă actuală la nivel mondial, în special în țările în curs de dezvoltare în care antibioticele sunt disponibile fără prescripție medicală.

Prin urmare, guvernul ar trebui să ia măsurile necesare pentru a reglementa automedicația responsabilă. Acest lucru se poate face prin punerea la dispoziție a medicamentelor sigure împreună cu instrucțiuni adecvate despre utilizarea acestuia și, dacă este nevoie, consultați un medic.

Astfel avem in continuare cateva exemple de medicamente aparent banale, care luate fara indrumarea unui medic pot duce la lesin, coma, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca. Asadar daca nu vom respecta dozajul corespunzator de paracetamol, se poate ajunge la hepatita toxica, conform Antena3.

– Analgezicele opioide consumate in doze mari pot duce la tulburari respiratorii, pana la stop cardio respirator.

– Antiinflamatoarele in doze mari pot produce hemoragii digestive. In aceasta categorie intra si aspirina noastra cea de toate zilele. Grija si la ibuprofen pentru ca poate duce la avort.

Mare atentie si la sedativele combinate  cu alcool. Efectul cumulativ inseamna un risc mare de coma

– Antihipertensivele luate fara prescriptie medicala pot duce la sincopa.

– Diureticele pot produce modificari de sodiu si potasiu care dau crampe musculare sau tulburari de ritm cardiac.

– Suplimentele cu fier in exces determina iritatii gastrointenstinale, iar la doze foarte mari pot aparea chiar ingustari la nivelul tubului digestiv.

– Unii aerosoli bronhodilatatori pot produce tahicardie sau alte tulburari de ritm.

– Amintim si de ceaiul de rostopasca, baut in doze mari poate determina hepatotoxicitate chiar si delir sau halucinatii.

– Vitaminele liposolubile consumate in doze mari duc la hipervitaminoza. Vorbim aici de vitamina A care duce la cresterea presiunii intracraniene, tulburari de vedere, greata sau migrene.

– Vitamina E creste riscul de cancer de prostata sau de AVC.

 

Recent Posts

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

3 minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

33 de minute ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

o oră ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

2 ore ago

Citeste si: