Avertisment pentru suplimente: pastila care poate iniția cancerul și „accelerează” creșterea tumorii

Având în vedere ubicuitatea lor, suplimentele alimentare sunt încă considerate sigure. Dar cercetările crescânde au pus sub semnul întrebării această credință larg răspândită, unele studii sugerând că un anumit supliment alimentar ar putea alimenta creșterea cancerului și ar împiedica tratamentul bolii.

Succesul pieței suplimentelor se bazează pe credința larg răspândită că pastilele oferă o abordare rapidă a sănătății. Dar cercetătorii se îngrijorează că oamenii sunt induși în eroare de presupusele beneficii ale suplimentelor, sugerând că, în unele cazuri, pericolele pot depăși beneficiile.

De fapt, s-a sugerat că unele suplimente alimentare pot iniția boli cu răspândire largă, cum ar fi cancerul, sau pot împiedica eficacitatea tratamentului pentru boală. În plus, suplimentele de antioxidanți sunt adesea consumate în combinație cu tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia.

S-a crezut mult timp că suplimentele antioxidante oferă protecție împotriva dezvoltării cancerului, deoarece neutralizează speciile reactive de oxigen (ROS), care sunt renumite pentru deteriorarea ADN-ului.

De fapt, studiile au asociat istoric prezența antioxidanților cu daune reduse ale radicalilor liberi, unul dintre semnele distinctive ale dezvoltării cancerului.

Cu toate acestea, dovezi contradictorii au ajuns să conteste aceste aspecte, sugerând că unele suplimente antioxidante ar putea crește numărul, dimensiunea și stadiul tumorilor canceroase.

Într-un studiu condus de Universitatea din Gothenburg din Suedia, cercetătorii au observat aceste efecte după ce au adăugat antioxidanți în dieta șoarecilor cu cancer pulmonar.

Descoperirile au arătat că prognosticul cancerului la șoareci s-a înrăutățit semnificativ după ce aceștia au aderat la o dietă cu suplimente antioxidante.

Dar cercetările ulterioare ale aceleiași echipe au dezvăluit o legătură semnificativă între aportul de suplimente de antioxidanți și o creștere a melanomului malign sever.

În acest caz, dimensiunea tumorii nu a crescut, dar cercetătorii au descoperit că numărul de metastaze ganglionare s-a dublat, ceea ce înseamnă că s-a răspândit mai rapid.

Melanomul este vindecabil atunci când este detectat devreme, dar poate deveni rapid mortal când se răspândește în alte părți ale corpului.

Sean Morrison, de la Centrul Medical al Universității Southwestern, a declarat într-un comunicat de presă: „Administrarea de antioxidanți la șoareci a permis supraviețuirii mai multor celule de melanom metastazat, crescând povara bolii metastatice”.

Investigații ulterioare au arătat că stresul oxidativ a fost în centrul problemei, deoarece a interferat cu formarea tumorilor metastatice.

Cu alte cuvinte, tratarea șoarecilor cu suplimente antioxidante a scăzut stresul oxidativ în celulele canceroase, ceea ce, la rândul său, le-a sporit capacitatea de a metastaza.

Mai mult decât atât, s-a dezvăluit mai târziu că suplimentarea cu antioxidanți ar putea împiedica tratamentul cancerului, reducând eficacitatea generală a acestuia, determinând reapariția bolii.

Un corp de cercetare publicat în Journal of Clinical Oncology confirmă aceste afirmații, arătând că suplimentele ar putea crește riscul de reapariție a bolii și deces dacă sunt consumate în timpul chimioterapiei.

Christine Ambrosone, președintele departamentului de prevenire și control al cancerului de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center, a remarcat: „Deși acesta este un studiu observațional și numărul de utilizatori de suplimente a fost destul de mic, rezultatele sunt convingătoare.

„Pacienții care foloseau antioxidanți înainte și în timpul chimioterapiei au avut un risc crescut de revenire a cancerului de sân și, într-o măsură mai mică, și un risc crescut de deces.

Descoperirile sunt importante deoarece pastilele antioxidante sunt adesea comercializate ca terapii preventive pentru a preveni bolile.

Cancer Research UK explică că suplimentele nu pot înlocui o dietă sănătoasă.

Organismul de sănătate adaugă: „Cea mai bună modalitate de a obține întreaga gamă de vitamine și minerale este să mănânci o dietă sănătoasă, echilibrată, cu o varietate de fructe și legume.”

Persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea cu suplimente ar trebui să discute întotdeauna mai întâi cu un medic de familie.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

41 de minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

o oră ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică