Categories: Expertul zilei

Avertismentul medicilor după ce mai multe persoane și-au pierdut ochii din cauza petardelor. Polițiștii au confiscat peste 100 de tone de materiale pirotehnice, în peste 20 de județe

Mai multe persoane și-au pierdut ochii din cauza materialelor pirotehnice. Atenție  artificii, petarde şi pocnitori.

Apropierea Revelionului readuce în centrul atenţiei comerţul cu artificii, petarde şi pocnitori. Doar ieri, poliţiştii şi jandarmii au făcut peste 150 de percheziţii la persoane şi firme suspectate că deţin ilegal materiale pirotehnice.

Polițiștii au confiscat peste 100 de tone de materiale pirotehnice, în peste 20 de județe

Acţiunea a avut loc în Bucureşti şi în peste 20 de judeţe precum Arad, Braşov, Brăila, Giurgiu, Harghita, Sibiu, Timiş sau Vaslui, iar operaţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al celor de la crimă organizată.

Peste 100 de tone de articole pirotehnice au fost confiscate până acum, spun poliţiştii. Pe de altă parte, şi medicii oftalmologi îi îndeamnă pe iubitorii de astfel de produse să le cumpere doar din surse autorizate şi să le folosească cu mare grijă. Ei avertizează că articolele pirotehnice pot provoca răni grave şi pot duce chiar la pierderea vederii.

„Aceste materiale pirotehnice în fiecare an au creat, de multe ori, accidente, iar la nivelul ochilor, aceste accidente pot fi îndeajuns de grave cât să necesite chiar intervenții chirurgicale. De multe ori se pot produce traumatisme oculare, arsuri corneene grave, pot rămâne chiar fără vedere.

De aceea, recomand ca aceste artificii și petarde să nu fie lăsate la îndemâna copiilor în niciun caz, iar dacă se poate, să fie folosite doar de către specialiști care știu să le folosească cum trebuie”, a declarat medicul oftalmolog Georgiana Rusu, potrivit RADOR.

Avertismentul medicilor după ce un copil de 7 ani a rămas fără ochi din cauza petardelor

Restricțiile impuse de autorități în ultimii ani au făcut ca numărul cazurilor să mai scadă față de acum 10 ani. Cu toate acestea, pericolul este în continuare cât se poate de real. Vizați sunt în special copiii.

„Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie oculară, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri.

Am decis împreună cu părinții copilului că nu se mai putea salva și să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de metal de 8-10 centimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave și trebuie avută multă grijă!”, atenționează medicul oftalmolog Adriana Stănilă, conform www.csid.ro.

O altă situație gravă este cea a unui ajutor de mecanic auto, care a considerat că sărbătorile au mai mult farmec dacă umple cu o substanță inflamabilă câteva cauciucuri. În timp ce umplea al doilea cauciuc, acesta i-a explodat în față.

„Tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Crăciun i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a povestit medicul oftalmolog.

Primul ajutor în astfel de situații presupune aplicarea unui anestezic ușor aplicat local, pentru calmarea durerii. Sub nicio formă nu trebuie să vă frecați ochii! Riscați să traumatizați suplimentar globul ocular. În plus, corpul străin din interiorul ochiului se poate deplasa și poate zgâria ochiul și mai mult, avertizează medicul.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

11 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

41 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra