Categories: Știrile zilei

Avocatul Poporului atacă la Curtea Constituţională legea privind acordarea burselor elevilor. Elevii cu medii de 2 și 3 iau burse de merit

Avocatul Poporului anunţă, marţi, că a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu articolul din legea învățământului preuniversitar care prevede că bursele de merit se acordă pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”. Avocatul Poporului afirmă că această prevedere reglementează neconstituțional posibilitatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină burse de merit.

„Normele criticate, în ansamblul reglementării din care fac parte, configurează un regim juridic confuz al bursei de merit, care permite dobândirea acesteia doar în virtutea apartenenței la un procent de elevi dintr-o clasă, fără a fi îndeplinită condiția dovedirii performanței școlare”, se arată în sesizare.

În opinia Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie să fie condiționată de rezultatele evaluării performanțelor școlare, notarea fiind expresia obiectivă a performanței școlare și care constituie fundamentul sistemului de învățământ gimnazial și liceal.

Avocatul Poporului: acordarea bursei de merit trebuie să fie condiționată de rezultatele evaluării performanțelor școlare

„Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (…) context în care considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitate specifice unui act normativ astfel cum acestea au fost statuate atât în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului cât și în cea a Curții Constituționale”, atrage atenția Avocatul Poporului, subliniind că „dispozițiile criticate reglementează neconstituțional posibiliatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină bursă de merit”.

„Acordarea bursei de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învățătură, în contextul in care simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performanței școlare şi a meritului şcolar, este lipsită de orice logică juridică”, mai arată Avocatul Poporului.

Confuzie privind valorile pentru care se acordă bursa de merit

Totodată, potrivit sesizări, neconstituționalitatea legii rezultă din faptul că prin acea exprimare se creează o confuzie privind valorile pentru care se acordă bursa de merit.

„În ceea ce privește acordarea bursei de merit pe baza apartenţei la un procent de elevi dintr-o clasă constatăm că această soluție legislativă intră într-o vădită contradicție cu organizarea generala a învățământului prevăzută de Legea nr. 198/2023, care prevede la art. 2 că sistemul de învățământ preuniversitar are la bază o valoare esențială și anume excelența, iar la art. 3 prevede printre principiile care guvernează învățământul preuniversitar si principiul calității – în baza căruia activitățile de învățământ se raportează la standarde de calitate și la bune practici naționale, europene și internaționale.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Astfel, neconstituționalitatea legii derivă și din faptul că se realizează o confuzie cu privire la valorile pentru care se acordă bursa de merit. Or. Curtea Constituțională a reținut, în jurisprudența sa constantă, că respectarea prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative constituie un veritabil criteriu de constituționalitate prin raportare la aplicarea art.1 alin. (5) din Constituție.

De asemenea, instanța constituțională a reținut că accesibilitatea și previzibilitatea legii sunt cerințe ale principiului securității raporturilor juridice, constituind garanții împotriva arbitrarului (Decizia nr.139 din 13 martie 2019)”, se mai arată în sesizare.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

27 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

58 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică